Защо лаптопът ми е толкова бавен

Защо лаптопът ми е толкова бавен Leave a comment

Без значение колко мощен лаптоп купувате за себе си, историята завършва по същия начин всеки път, когато лаптопите са склонни да се забавят постепенно. Не можем да кажем нищо за софтуера, но хардуерът на лаптопа остарява с времето. Така че е нормално да забележите известно влошаване на представянето, но в някои случаи ситуацията става още по-лоша и непоносима.

Ако често се питате „Защо лаптопът ми е толкова бавен?“, Значи вероятно се отнасяте към него по грешен начин. Независимо от конфигурацията на вашия компютър, има някои неща, които всеки трябва да поддържа на лаптопите си, за да могат да работят бързо по-дълго време. Е, ако имате много стар лаптоп с вас, надграждането му до нов винаги е по-добър вариант. Но ако нечий нов лаптоп се държи по този начин и работи твърде бавно, имаме някои поправки, които трябва да изпробвате.

Поправки и решение

1. Имате твърде много стартиращи програми

Стартиращите програми могат да бъдат значителна причина, поради която лаптопът ви отнема толкова време, за да се зареди и да работи бавно. Веднага щом натиснете бутона за захранване на вашия лаптоп, за да го включите, стартиращите програми също се стартират автоматично. Функцията е много полезна, тъй като можете да настроите приложенията, които използвате най-често, да се стартират автоматично. Но повечето хора просто го игнорират и задават много програми при стартиране на лаптопа, което е погрешно. Това само натоварва вашия компютър и в крайна сметка забавя работата му.

КОРЕКЦИЯ: Много е лесно да видите кои от програмите на вашия лаптоп са настроени да се стартират при неговото включване. Можете просто да отидете в диспечера на задачите, като натиснете Ctrl+Shift+Esc заедно. В диспечера на задачите щракнете върху раздела Стартиране за да видите списъка с всички програми, които са настроени да се стартират с операционната Ви система. От тук можете или да деактивирате нежеланите програми, или да изберете да деактивирате всички програми наведнъж, като кликнете върху бутона Деактивиране, даден в долния десен ъгъл.

деактивиране на стартиране

2. Твърдият ви диск е пълен на 95%

В нашите лаптопи операционната система е проектирана да съхранява някои временни файлове, за да накара нещата да се зареждат по-бързо. Такива временни файлове се съхраняват на твърдия диск на вашия компютър. Ако обаче твърдият диск на вашия лаптоп вече е на път да се напълни, не остава място за временните файлове, които да се съхраняват на лаптопа. Това води до понижаване на производителността на лаптопа до почти 50%, което е драстична промяна и добре забележима за потребителите.

КОРЕКЦИЯ: Освобождаването на малко място на твърдия ви диск не е трудна задача, можете просто да преминете през устройството и да изтриете ненужните данни, които сте съхранили с течение на времето. Всички файлове, които вече не са ви от полза, са просто тежест за вашия лаптоп. Можете дори да използвате софтуер на трети страни за дълбоко почистване на устройствата. В противен случай можете да отидете в свойствата на устройството и да почистите диска.

3. Вашият браузър има твърде много добавки

Повечето хора обичат да използват различни видове разширения на браузъра като блокиращи реклами, конвертори на единици и т.н. Използването на няколко полезни разширения на браузъра е напълно очаквано, но някои хора просто са склонни да добавят всяко разширение, което им харесва, дори и да е напълно безполезно. Не забравяйте, че такива разширения изяждат много процесорна мощност, тъй като не всички разширения са добре оптимизирани от разработчиците.

КОРЕКЦИЯ: Всеки браузър има лента с инструменти отгоре, където обикновено можете да намерите всички разширения, които сте изтеглили. В зависимост от браузъра, който използвате, обикновено разширенията присъстват в секцията за добавки. Следователно, отидете в списъка с разширения и премахнете всички ненужни от там.

4. Работите в режим на ниска мощност

Лаптопите с Windows предлагат на потребителите си множество режими на използване и опции за регулиране на настройките за захранване и оптимизиране на производителността на лаптопа си. Има този режим с ниска мощност, който е по-фокусиран върху спестяването на живота на батерията. Следователно, трябва да проверите това и да потвърдите, че вашият лаптоп не работи в режим на ниска консумация на енергия.

Поправка: Отидете в контролния панел и щракнете върху Хардуер и звук. В тази настройка щракнете върху Опции за захранване и изберете Балансиран режим за най-добрите оптимални настройки.

балансиран режим

5. Вие изпълнявате твърде много програми наведнъж

Няма нищо лошо в многозадачността, но всичко си има граница. Изпълнението на две или три програми едновременно е добре, но не повече от това. Тъй като лаптопите обикновено се предлагат с 4GB или 8GB RAM, изпълнението на няколко тежки програми едновременно може да стане леко трудно за работа с вашия лаптоп. За да сте сигурни, че вашият лаптоп не губи процесорната си мощност за ненужни задачи и програми, по-добре е да ги намерите и да прекратите такива безполезни текущи задачи.

КОРЕКЦИЯ: Отворете диспечера на задачите, като натиснете отново Ctrl+Shift+Esc заедно на клавиатурата. Диспечерът на задачите ще покаже всички работещи процеси и програми. От списъка щракнете с десния бутон върху процеса или програмата, които искате да изключите, и щракнете върху опцията Край на задача, за да спрете програмата или процеса. По този начин убийте всички ненужни програми, които не използвате в този момент.

последна задача

6. Отворени са твърде много раздели на браузъра

Докато браузърът изяжда процесорната мощност, отворените раздели изяждат RAM паметта на вашия лаптоп. Така че, колкото повече раздели държите отворени едновременно, толкова по-малко свободно RAM пространство ще ви остане. Въпреки това, ако се опитате да стартирате някоя друга програма на компютъра си по това време, тя ще се бори да работи безпроблемно, тъй като нито вашият лаптоп няма да има достатъчно процесорна мощност, която да осигури, нито достатъчно Рам памет.

Поправка: Простото и лесно решение на този проблем е, че или спираме напълно процеса на браузъра, или отваряме възможно най-малко раздели в него. По този начин не само браузърът ви ще може да зарежда нещата по-бързо, но също така ще можете да изпълнявате гладко няколко други програми във фонов режим.

7. Имате прекалено ревностна антивирусна програма

Наличието на антивирусен софтуер на вашия компютър е доста необходимо в наши дни, тъй като има многобройни заплахи, които могат да навредят на вашия компютър. Въпреки това, някои антивирусни програми са твърде сурови за компютъра, тъй като консумират много процесорна мощ за стартиране на сканирането. И може би никога няма да разберете причината, защото тези сканирания обикновено се случват във фонов режим.

КОРЕКЦИЯ: За да сте сигурни, че антивирусният софтуер не изпълнява сканиране на фонови вируси на вашия компютър, можете да изберете да ги насрочите. В противен случай можете да настроите сканирането и на ръчен режим. В случай, че вашият антивирусен софтуер не ви предоставя тази функция, трябва да помислите за надграждане до нов софтуер възможно най-скоро.

В много от случаите използването на антивирусен содтуер дори не е препоръчително, но това можем да Ви кажем след обстойно запознаване с Вашият случай.

8. Спрете синхронизирането на OneDrive

Microsoft предлага на потребителите на Windows да синхронизират и архивират важните си данни в OneDrive. Въпреки това, абонаментните планове са толкова скъпи, че хората почти не ги използват. Въпреки че, ако го използвате редовно, процесът на синхронизиране натоварва твърде много процесора, което в крайна сметка кара вашия лаптоп да работи бавно.

КОРЕКЦИЯ: Проблемът може просто да бъде разрешен чрез промяна на няколко настройки в OneDrive. На първо място, деактивирайте опцията за автоматична синхронизация, за да спрете OneDrive да синхронизира автоматично данните. Можете или да зададете график за синхронизиране, така че OneDrive да не пречи, докато работите. В противен случай, ако не предпочитате да го използвате, просто излезте от OneDrive.

9. Трябва да актуализирате операционната си система

Въпреки че не можете да надстроите целия хардуер на вашия лаптоп за по-добра производителност, софтуерът със сигурност може да бъде актуализиран. Въпреки това, ако не сте актуализирали до най-новата версия на Windows, има голям шанс да пропуснете някои нови актуализации на драйвери за вашия лаптоп, които са много важни за поддържане на производителността му.

Поправка: За да надстроите Windows до най-новата версия, просто щракнете върху бутона Старт и въведете Актуализации в лентата за търсене. След това отидете в секцията за актуализации, изтеглете най-новите актуализации на Windows и ги инсталирайте.

актуализация на новата версия на windows

10. Стаята ви е твърде прашна

Когато използвате лаптопа за стартиране на тежка програма или няколко програми едновременно, които натоварват процесора, той може да се нагрее. След като процесорът започне да се прегрява, той автоматично намалява производителността си, за да се охлади. Следователно, от съществено значение е да има подходяща вентилация в лаптопа за охлаждане на процесора. Но в случай, че стаята ви е твърде прашна, има вероятност вентилационните отвори на вашия лаптоп да са запушени с прах.

Поправете : Вземете гладка четка с четина и отделете време да почистите лаптопа, особено вентилационните отвори. Това ще позволи на вашия лаптоп да поеме повече въздух и да поддържа процесора хладен, дори когато изпълнява тежки задачи.

Внимание: Ако сте напълно начинаещи Ви съветваме да се свържете със специалисти в областта, които да извършат услугата по пълно почистване на Вашият лаптоп. Хубаво е всеки преносим и настолен компютър да бъде почистван оптимално веднъж на половин година, към почистването, което предлагаме ние от сервизите на Digitalen.bg, бива да бъде включена и замяна на термо проводяща паста, която се нанася между чипа на процесора и охладителя, с цел да провежда топлината от чипа, която по-късно да се изведе навън от вентилатора. Такъв тип услуга варира ценово, но рядко надхвърля цена от 60 лева, дори в най-скъпите сервизи в София. Определно бихме казали, че е задължително след закупуване на лаптоп, той да бъде профилактиран всяка година!

11. Вашият лаптоп е заразен със злонамерен софтуер

Ако вашият лаптоп е заразен с някакъв вид зловреден софтуер или други заплахи като троянски коне, възможно е здравето на вашия лаптоп да бъде силно засегнато. В такъв случай става необходимо да премахнете подобни заплахи от лаптопа си възможно най-скоро.

КОРЕКЦИЯ: За да се грижите за вашия компютър и да го предпазите от заразяване от всякакъв вид зловреден софтуер, на първо място е важно да имате култура в интернет. Това е така, защото с какъвто и инсталиран антивирусен софтуер да разполагате, ако не се съобразявате какви източници на информация ползвате, от къде сваляте файлове и дали е от проверен източник, никакъв антивирусен софтуер не може да Ви помогне.

 На второ място можете да проверявате за заплахи, като използвате пълното сканиране на системата на Windows Defender. Надяваме се, че в общи случаи трябва да премахне злонамерения софтуер, но ако не помогне, можете да опитате да използвате и антивирусен софтуер на трета страна. (П.С има безплатни пробни версии на всяка една антивирусна програма, свалена директно от официален сайт.)

12. Имате твърде много временни файлове

Всеки път, когато създавате файл или променяте съществуващ, се създава и временен файл, който се съхранява на вашия твърд диск. Той не само запълва място на твърдия диск на вашия лаптоп, но твърде много временни файлове могат дори да забавят работата на вашия компютър.

КОРЕКЦИЯ: Ако на вашия компютър има натрупани твърде много временни файлове, изтриването им възможно най-скоро е най-доброто решение. Щракнете върху бутона Старт и потърсете “Почистване на диска”. Изберете устройството и изберете опцията “Временни файлове”. След това щракнете върху бутона OK, за да изтриете всички временни файлове от този диск.

временни файлове

13. Фрагментираните файлове забавят вашия лаптоп

Когато файлът се изтрива, редактира или създава на компютъра, той обикновено се разделя на по-малки фрагменти и се съхранява на различни места на твърдия диск. Така че, следващия път, когато отворите файла, отнема известно време на компютъра да си припомни всички данни и да ги обедини отново, преди да отвори файла. Следователно дефрагментирането на данните и управлението на пространството на устройствата е доста важно.

Поправете: Щракнете върху бутона Старт и потърсете Дефрагментиране на вашия компютър. Отворете настройките за дефрагментиране и оптимизиране на устройства на вашия компютър и щракнете върху бутона Анализ. Това ще покаже колко място на устройството е заето от фрагментирани данни. За да дефрагментирате устройството, щракнете върху бутона Оптимизиране и изчакайте процесът да приключи. Уверете се, че правите този процес само с твърди дискове, а не със SSD дискове.

14. Трябва да актуализирате твърдия си диск

Ако вашият лаптоп използва механичен твърд диск за съхранение на данни, трябва да го надстроите до SSD, тъй като те се представят много по-добре по отношение на скоростта. HDD работи добре само за около 3-5 години, но в дългосрочен план неговата производителност се влошава много. В сравнение с твърдия диск, нов SSD работи почти 3 пъти по-бързо и има много по-дълъг живот.

Поправка: За да инсталирате SSD на вашия лаптоп, трябва да проверите дали вашият лаптоп го поддържа и има празен слот за него. Можете да посетите официалния уебсайт на производителя на вашия лаптоп и да видите всички негови спецификации, за да потвърдите. Отново съвета ни е ако нямате опит да заплатите на специализиран сервиз за услугата. При закупуване на SSD Диск от нас, поставянето ще бъде безплатно.

15. Нямате достатъчно RAM

Не можете да надстроите всички компоненти на вашия лаптоп за по-добра производителност, но хардуер като SSD и RAM може да се надгражда. Ако обикновено използвате вашия лаптоп за многозадачност, липсата на достатъчно RAM на вашия лаптоп може да попречи на вашия работен процес.

Поправка: Повечето лаптопи и компютри се предлагат с допълнителен празен слот за надграждане на RAM. За да потвърдите, че вашият лаптоп също има такъв, можете да посетите официалния уебсайт и да го потърсите под спецификациите на модела. Ако вашият лаптоп в момента има само 2GB или 4GB RAM, надстройването му до 8GB или 16GB ще бъде достатъчно добро, за да използвате лаптопа си без проблеми.

16. Някой използва вашия компютър за крипто копаене

Някои базирани на браузър уебсайтове за копаене на криптовалути изяждат мощността на вашия процесор, когато сайтът е активно отворен във вашия уеб браузър. Крипто добивът остава активен само докато затворите браузъра, но в случай, че имате злонамерен софтуер на вашия компютър, например Digimine, тогава компютърът ви може да бъде бавен постоянно тъй като всичко това се случва във фонов режим без ваше разрешение. В нашата практика сме се сблъсквали с не един подобен случай, в който процесорът стои на натоварване над 80%, без да се използва нищо по лаптопа, само заради това, че вирусът “краде” процесорна мощност, като по този начин някой хакер копае криптовалути с всички заразени устройства, до които е получил достъп.

КОРЕКЦИЯ: Ако забележите внезапна промяна в поведението на вашия лаптоп след отваряне на определен уебсайт, затворете браузъра незабавно, за да го спрете. Извличането на крипто в браузър изобщо не е голям проблем и сложна задача. За да проверите дали на вашия компютър е инсталирана някаква програма, която смуче мощността на вашия процесор, отворете диспечера на задачите и наблюдавайте поведението на всички работещи програми. Ако забележите нещо подозрително, убийте програмата и я деинсталирайте от компютъра си.

Заключителни мисли

Вярваме, че сме покрили почти всички възможни причини, поради които лаптопът може да работи бавно. Всички тези проблеми са доста чести и почти всеки се сблъсква с няколко от тях от време на време.

Следвайки тази статия и изпробвайки всички поправки, споменати по-горе, можем да ви уверим, че Вашият лаптоп ще започне да работи много по-добре от преди, може би отново като чисто нов. В случай, че някой от вашите приятели или колеги се сблъска с подобни проблеми с лаптопите си, не забравяйте да споделите тази статия и да им помогнете. За всякакви допълнителни въпроси, можете да ни попитате директно в секцията за коментари по-долу. Ще Ви отговорим с удоволствие!

Вашият коментар