Индия налива 30 млрд долара в електронната си индустрия Leave a comment

Индийското правителство планира да инвестира над 30 млрд долара в своята IT индустрия за да стане независима от чуждестранните доставки на полупроводници. Само двата завода за чипове и дисплей ще струват над 10 млрд долара. Друга сума – от 7 млрд долара са отделени за електронната индустрия, включително за дъщерния завод на китайския гиганта “Foxconn” и производителят на “iPhone” Pegatron.

Индия, която е лидер в производството на сярна киселина и амоняк, може да ги използва в за полупроводникови компоненти. Затова и останалите $13 милиарда долара правителствени субсидии ще бъдат насочени към производителите на различни видове оборудване – телекомуникационно, слънчеви панели, тягови батерии и други.  

Те са готови да започват производството на чипове по 65-нм и 28-нм технологии, които може да не са толкова мощни, но все още са търсени и използвани от индустрията.

По този начин страната иска да стимулира местното производство на полупроводници, дисплеи, модерни химикали, мрежово и телекомуникационно оборудване, както и на батерии и електроника.

Към настоящият момент в Индия има голямо търсене на полупроводниковите продукти. То е два пъти по-голяма от предишните години, а се очаква и да нарасне. Според специалисти, до края на 2030 година страната ще има нужда от компоненти на стойност над 110 млрд долара годишно.

За разлика от Европейският съюз и САЩ, които се стремят към най-модерните чипове, Индия ще внася по-нисък клас, но достатъчно модерни, че да поддържат излизащите на пазара устройства и те да бъдат конкурентно способни на азиатския пазар.

Страната има голям брой способни инженери, което ще даде добър начален старт на правителствената програма. А чрез нея се надяват да привлекат достатъчно инвеститори, които да отворят нови работни места.

Освен в сферата на чиповете, страната има амбицията да произвежда двата основни типа панели за дисплей – за LCD дисплеите и дисплеите от по-висок клас, с органичен светлинен диод (OLED), които са особено популярни във флагманите и сгъваемите телефони.  

Вашият коментар