10 основни съвета за поддръжка на компютър

10 основни съвета за поддръжка на компютър Leave a comment

Поддръжка на компютър е темата, която търсиш? На точното място си! Днешните компютри се предлагат в много различни форми и размери и всички ни държат свързани с нашия дигитален свят по всяко време. Независимо дали разчитате на вашата колекция от устройства за работа или игра, поддържането им в безупречно състояние е от изключителна важност. От тяхната козметична привлекателност до тяхната оперативна функционалност, добре поддържаният компютър изглежда добре, издържа по-дълго и работи надеждно.

Поддържането на вашия компютър в отлично състояние удължава живота му, както вътрешно, така и външно. Проблемна операционна система, прегряване на процесора или бързо изтощаваща се батерия са компютърни неволи, които могат да се избегнат. Нека да разгледаме тези 10 основни съвета за това как да поддържате компютърния хардуер, така че вашият компютър ще има още много години на мощна производителност и елегантен външен вид.

1. Защитете с чанта

Всеки е бил там; изпусканията, неравностите и подхлъзванията водят до грозни козметични петна, които карат компютъра ви да изглежда не толкова обичан. Ако сте като повечето  хора, които пътуват с компютъра си , предпазването от злополуки може да ви се стори почти невъзможно, когато опаковате компютъра си в ръчен багаж. Изложеният лаптоп е уязвим към всички елементи на пътуване, от които вероятно искате да го защитите.

Независимо дали пътувате в бизнес класа или в класна стая от другата страна на кампуса, защитата на вашия компютър срещу природните стихии започва със защитен калъф. Има няколко различни стила на защита, които предлагат различни нива на функционалност. Всички чанти за лаптопи, които предлагаме, можете да разгледате на този линк.

2. Подредете кабелите

 Поддържането на вашия дигитален свят свързан е задължително, така че прекъсването на кабелите не е приемлив вариант. Отделянето на време за разчистване и организиране на подобната на змия маса от кабели, излизащи от вашия разклонител и портовете на компютъра, е страхотна първа стъпка както за потребителите на настолни компютри, така и на лаптопи. Опитайте тези съвети за организиране на кабели:

Въртящ се разклонител

Традиционните разклонители предлагат една линия или панел от входове за пренапрежение. Въртящият се разклонител ви дава свободата да променяте позиционирането на вашите зарядни устройства, монитори и докинг станции.

Кабели с цветово кодиране

Компютърните кабели обикновено са в два цвята; Черно и бяло. Организирането на вашата бъркотия от кабели може да бъде толкова просто, колкото цветното им кодиране с червени, сини, жълти, зелени и/или използването на етикети в различими нюанси.

Щипки за кабели

Управлението на кабелите става лесно, когато прикрепите кабелни скоби към бюрото, стената или пода. Тези малки скоби са предназначени да държат кабели с различни размери.

Професионален съвет:  Не забравяйте да държите кабелите си далеч от всякакви пешеходни пътеки. Препъването в кабели може да доведе до преобръщане на вашите устройства, причинявайки повече щети за миг, отколкото биха могли да причинят години нормална употреба.

3. Актуализирайте вашата операционна система

Ако търсите основна поддръжка на компютър, поддържането на вашата операционна система актуална е едно от най-лесните решения. Независимо от това дали сте лоялен привърженик на Windows, Mac или Linux, актуализирането на вашия компютър, когато са налични нови корекции, гарантира, че вашият компютър остава на върха на производителността.

Windows 10 е известен с това, че поддържа потребителите в синхрон с проверки за актуализации веднъж на ден. Това автоматизирано сканиране се извършва във фонов режим и винаги ви уведомява, ако има важни корекции на софтуер или операционна система, които трябва да бъдат направени. Крайната цел е да оптимизирате производителността на вашия компютър, така че когато Windows ви предложи да актуализирате, трябва да го направите.

Професионален съвет: Някои актуализации отнемат повече време от други. Отделете време преди лягане или по време на дневна почивка, за да оставите Windows да свърши работата си, без да прекъсва работния ви процес.

4. Изключете от контакта, за да избегнете презареждане

С повишената зависимост от безжичните устройства, оптимизирането на мощността на батерията е основен приоритет за мнозина. Има няколко неща, които са по-ужасни от изтощаващата се батерия, когато в графика за деня ви остават часове работа и игра. 

Ненужното зареждане може да доведе до презареждане, което след това води до влошаване на регенеративната способност. Това често изглежда като лаптоп, който не може да поддържа заряд, както в по-ранните си дни.

Да бъдеш прикован към тежестта на зарядното устройство проваля целта на безжичната преносимост на лаптопа. За да избегнете лоша съдба на батерията, изключете устройството си от контакта, след като достигне 100% заряд, и не включвайте, докато заряда в батерията действително не е нисък.

5. Почистете системата си от нежелани файлове и програми

Компютрите са склонни да показват възрастта си най-добре в броя на неизползваните файлове, живеещи на техните твърди дискове. Безполезните програми и старите нежелани файлове вероятно заемат повече място, отколкото предполагате. От стари версии на софтуер до пенсионирани версии на вашата автобиография, вашият компютър със сигурност ще има своя справедлив дял от дигитални отпадъци. Тези програми и файлове могат бързо да се превърнат в  проблеми с производителността,  ако продължат да се натрупват.

Преди компютърът ви да стигне до точка, в която да моли за повече място за съхранение, използвайте тези съвети за прочистване на компютъра, за да облекчите системата си.

 • Деинсталирайте пробен софтуер
 • Стартирайте   софтуер за почистване на диска
 • Изпразнете кошчето
 • Изтриване на временни файлове
 • Премахнете кеша на офлайн уеб страници

6. Изпълнявайте редовни антивирусни сканирания

Поддържането на компютърни и мрежови системи може да бъде лесно с редовно антивирусно сканиране. Атаките със злонамерен софтуер могат да се промъкнат към вас във всеки един момент и в случай, че това стане, наличието на разумна антивирусна програма на компютъра ви ще ви предпази от щетите, които причиняват вирусите. Седмичните антивирусни сканирания гарантират, че вашият компютър винаги е чист от инфекции със зловреден софтуер. Основното сканиране ще прегледа компютъра ви за очевидни опасности или изключителна дейност.

За тези, които са чести потребители на мрежата и редовно изтеглят програми и файлове, помислете за сканиране за вируси два пъти седмично. Винаги е по-добре да помислите повече от страна на безопасността, особено когато вашите лични данни могат да бъдат изложени на риск.

Инфекциите със злонамерен софтуер могат да компрометират производителността на вашия компютър и да изложат вашата поверителна информация на киберпрестъпници от трети страни. В зависимост от типа злонамерен софтуер, инсталиран във вашата система, вирусът може да причинява също:

 • Бавна скорост на уеб браузъра
 • Прекъснете мрежовите връзки
 • Замразяване или срив на вашата система
 • Промяна на настройките на компютъра
 • Разрешаване на неоторизиран достъп до системните ресурси

Като изпълнявате редовни антивирусни сканирания, можете да сте сигурни, че нищо не се изплъзва. Не забравяйте да изберетепрограма за антивирусно сканиране, която сканира и всичките ви изтегляния.

7. Почистете клавиатурата и корпуса

Ще се изненадате да видите колко много прах и боклук има под клавишите на вашата клавиатура. От трохи и кучешки косми до прах и мръсотия, и всичко останало, което може да се побере между клавишите, редица мръсни частици могат да задръстят клавиатурата ви. Това обикновено води до залепващи или трудни за натискане бутони.

Изчистването на тези труднодостъпни части от вашия лаптоп или настолен компютър се извършва най-лесно с резервоар за сгъстен въздух, който се предлага в магазините за офис консумативи, компютърните магазини и магазините за хардуер.

За външни клавиатури

Изключете клавиатурата. Наклонете клавиатурата с главата надолу и първо изтръскайте всички свободни остатъци. Напръскайте със сгъстен въздух под ъгъл и в близост до клавишите. Използвайте влажна микрофибърна кърпа, за да завършите работата, като отстраните излишния прах или мръсотия. Могат да се използват и клечки за уши със спирт.

За потребителя на лаптоп

Изключете лаптопа си и извадете всички USB или захранващи входове. Наклонете лаптопа с главата надолу и леко го почукайте, за да насърчите излизането на свободни остатъци. Поставете лаптопа в естествената му позиция и напръскайте отново в близост до клавиатурата със сгъстен въздух. Напръскайте на кратки изблици, движейки се от едната страна на клавиатурата към другата.

Ако смятате, че определени петна са по-трудни за почистване от други, използвайте памучен тампон, потопен в изопропилов алкохол като чудесна алтернатива. Алкохолът се изпарява по-бързо от водата, което го прави идеалното решение за втвърдени отпадъци.

Професионален съвет:  Когато почиствате вашия лаптоп или настолен компютър, абсолютно избягвайте изливането на всякакъв вид течност върху него. Водата и електронните устройства не се смесват добре и могат да доведат до сериозна повреда на Вашия компютър.

8. Актуализирайте вашите пароли

Ако се чудите как да поддържате компютъра си , вярвате или не, актуализирането на вашите пароли е толкова важна задача, колкото и архивирането на вашите данни. Докладът на Verizon за разследване на нарушения на данни за 2017 г. установи, че обезпокоителните 81% от нарушенията, свързани с хакване, са свързани с откраднати и/или слаби пароли. Лошата парола обхваща всичко – от използването на една и съща парола за всеки акаунт до използването на прости пароли, които могат да се познаят като „парола“ или „123456“.

Когато става въпрос за основна компютърна поддръжка, защитата на вашия дигитален свят срещу киберпрестъпници трябва винаги да е начело в списъка ви със задачи. Никоя система за сигурност не е съвършена и днес повече от всякога потребителите осъзнават това в голям мащаб.

Ако сте закъснели с актуализацията на паролата, помислете дали да не използвате тези силни съвети за генериране на парола:

 1. Използвайте поне 10 знака
 2. Използвайте комбинация от главни и малки букви
 3. Включете както числа, така и специални символи (например “!”)
 4. Добавете емотикони, ако е възможно (:O, :(, :D, :), TT)

Силната парола защитава всичките ви данни срещу потенциални хакери от трети страни, което е точно причината, поради която е толкова важна част от поддръжката на компютъра.

9. Организирайте данните си

Лесно е да оставите организацията на данните на вашия компютър да се обърка, когато начинът ви на работа и забавление не оставя много време за изчислено управление на файлове. Независимо дали става въпрос за стари музикални файлове от дните на вашата гаражна група или изтеглени добавки за любимата ви симулационна игра, многото папки на вашия компютър могат да станат претъпкани.

Ако не можете да си спомните последния път, когато сте прегледали папката си за изтегляния, вероятно сте закъснели за посещение. Същото важи и за останалите ви папки по подразбиране (документи, снимки и др.).

Справянето с претрупан работен плот или претъпкани компютърни папки може да е трудна задача, но с тези съвети и трикове ще бъдете на път към функционираща система от файлове и папки.

Създайте големи основни папки

Всеки използва своите компютри за различни основни цели. Писател на свободна практика вероятно ще има напълно различни задачи за основна папка от професионален геймър или собственик на бизнес. Важно е да стесните своя дигитален свят в лесни разделяния на папки, за да направите първия си кръг от организация лесен, а бъдещите ви кръгове още по-лесни.

Създайте малки подпапки

Във вашите по-големи основни папки по-малките подпапки правят работата на вашата организация още по-гладка. Възможността да категоризирате файлове по тяхната функционалност или съдържание ще ви помогне да имате достъп до тях, когато имате нужда от тях. Не е необходим бутон за търсене.

Изпразнете папката си за изтегляне

Вашата папка за изтегляния трябва да функционира като временен кеш за наскоро изтеглени файлове. Създайте си навика да поставяте последните изтеглени файлове в правилните им папки или да ги изтривате, след като изпълнят целта си.

Изчистете работния плот

Когато включите компютъра си и се захванете за ежедневната си работа или леко сърфиране в социални медии, искате да можете да го правите без стреса от бъркотията. Почистете работния плот от всички файлове, папки или програми, от които не се нуждаете, лесно достъпни при всяко включване.

Изберете обмислени имена на файлове

Ако често записвате изображения, PDF файлове и други обичайни файлове, знаете колко лесно е да въвеждате безсмислици за успешна операция „Запазване като“. Вместо да бързате, отделете време да измислите умишлени имена на файлове, така че винаги да знаете какво живее на вашия твърд диск и къде се намира.

10. Архивирайте вашите данни

Част от притежаването на модерен компютър е да се подготвите за неочакваното. Внезапни сривове, ненавременни проблеми и случайни хардуерни повреди имат потенциала да повредят данните, живеещи на вашия компютър. Архивирането на файлове е една от най-важните процедури за поддръжка на компютър, които потребителите на компютри могат да направят сами. Ето защо го класирахме на последното място. Компютърът ви е сменяем, но без резервно копие информацията ви не е.

Пълните резервни копия обикновено се правят на тежки за съхранение външни твърди дискове или в облак. Като правите дублирани копия на всичко на вашия компютър (всъщност данните ви на 3 места е най-безопасно), всички ваши ценни данни живеят както на вашия компютър, така и във външното устройство или облак. За повече информация или нужда от помощ по оптимизиране работата на Ваш компютър, ние сме на разположение.

Можете да ни откриете в град Стара Загора, на бул. Митрополит Методий Кусев 41, с изглед на улица Васил Левски.

Вашият коментар