хакнат телефон

9 начина да проверите дали телефонът ви с Android е хакнат Leave a comment

Една от най-големите причини хората да предпочитат iPhone пред смартфоните с Android е сигурността. Смартфоните с Android са по-уязвими към хакерски атаки поради по-малко мерки за сигурност в сравнение с iOS.

Най-лошото е, че може не винаги да осъзнавате, че телефонът ви с Android е хакнат. Има определени признаци и симптоми, които трябва да знаете, за да определите дали телефонът ви е хакнат. За да предотвратите хакване на телефона си, трябва да инсталирате приложение за сигурност, което може да осигури пълна защита. Обикновено повечето приложения няма да Ви помогнат с нищо, като само ще натоварят повече телефонът Ви и ще изтощават батерията му по-бъзо. В повечето случаи е достатъчно само да имаме добра култура в интернет и да не посещаваме сайтове и да не теглим от сайтове, които са непознати за нас и не са известни за масово ползване.

Как да разберете дали вашият Android е хакнат

1. Батерията се изтощава бързо или се нагрява

Хакнат телефон може да има много процеси, работещи във фонов режим. Потребителят дори не може да открие дали тези процеси се изпълняват. Заразеното устройство ще изразходва повече батерия, което ще се отрази на ефективността на батерията. Това може да се случи поради повишена активност на устройството и може да показва симптоми в продължение на седмици или месеци.

Понякога ще откриете, че телефонът ви се нагрява без причина. Това се дължи преди всичко на нещо, което работи зад екрана. Може да работи дори когато екранът е изключен. Това обикновено не се случва поради системата Google Play Protect в устройства с Android. Въпреки това, може да има някои приложения, които могат да използват процесорна мощност и батерията, което може да доведе до нейното изтощаване. Трябва да потвърдите използването на батерията, ако нещо злонамерено работи зад кулисите. Вижте дали има нещо необичайно или неизвестно приложение.

 • Ще трябва да отидете в Настройки > Батерия.
 • Потърсете секцията за употреба на батерията ежедневно.
 • Премахнете, ако има неизвестно приложение.

2. Телефонът ви се рутва

Сдвояването на устройство с Android може да даде на потребителя достъп до разширени функции. Това обаче прави устройството уязвимо за опити за хакерство и хакерите могат лесно да преминат, когато устройството е сдвоено. Хакерите лесно ще имат достъп до някои от основните функции на вашия телефон и ще ги управляват дистанционно. Те могат да използват усъвършенстван шпионски софтуер, за да използват устройството ви отдалечено. Ако във всеки случай вашето устройство е руутно и не знаете за това, има вероятност да загубите ценна информация.

3. Фонов интерференционен шум

Електронните смущения или фоновият шум са друг симптом, който не бива да пренебрегвате. Много хора, които са открили злонамерен или шпионски софтуер на устройства с Android, виждат тези симптоми. Това може да се случи при използване на устройството при разговор. Винаги трябва да забелязвате ехо шумове, щракания или други статични шумове, които могат да ни насочат, ако има нещо нередно с комуникационната система. Понякога може дори да усетите светкавици, шумове или вибрации, докато изпълнявате някои приложения.

4. Подозрителна дейност

Никога не трябва да пренебрегвате, ако има някакво странно поведение с телефона. Това е индикация, че нещо не е наред. Дори злонамерен софтуер може да повлияе на устройството. Друг знак, който дава вашият телефон, е, че може да започне да срива работата си и да стане много бавен. Понякога приложенията ще работят непрекъснато дори след много усилия за затваряне.

5. Повече използване на данни

Когато има високо използване на данни, това означава, че устройството има нещо, което работи във фонов режим. Това го кара да комуникира с мрежата. Приложението може постоянно да изтегля или актуализира нещо, което го кара да консумира повече данни. Въпреки това, можете да се справите с него удобно. Всичко, което трябва да направите, е да проверите за приложенията в настройките. Ако изглежда, че всичко е наред, нищо не е наред.

Ако в случай, че устройството ви е хакнато, то ще започне да съобщава данни на всяка трета страна. Ще трябва да потърсите проблеми, като отидете в менюто “Използване на данни” в настройките на телефона си. Отнасяйте се внимателно с него, тъй като може да комуникира постоянно.

 • Ще трябва да отидете в Настройки.
 • Изберете Връзки и Wi-Fi.
 • Следващата стъпка ще бъде да отидете на Използване на данни.
 • Ако има нещо подозрително, ще трябва да го деинсталирате.

6. Нежелани реклами и приложения

Когато на телефона ви има някои странни приложения, това може да причини нещо на вашето устройство. Хакерите работят, като инсталират приложения, така че да могат да активират различни функции като руутване на устройството. Производителите на телефони, както и разработчиците на софтуер, идват със софтуер, предварително инсталиран в устройството. Потребителят е този, който изтегля приложения от неизвестни източници.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е това за изскачащите прозорци. Изскачащите прозорци се предлагат в различни размери и форми и могат да бъдат в различни уебсайтове. През повечето време идва с емисия за рекламно съдържание. Не бива да се пренебрегват изскачащи прозорци, които изглеждат смешни. В момента, в който се появят тези видове изскачащи прозорци, телефонът ви ще започне да вибрира и изскачащият прозорец се появява отново и отново.

Понякога дори ще видите, че екранът ви мига. Понякога може да се появи, когато се опитвате да изтеглите или гледате филми от безплатни сайтове. Никога не щракайте върху опцията за премахване на бутона. Опитайте да затворите уеб браузъра и да рестартирате системата си. Не трябва да давате никаква лична информация като парола или данни за кредитна карта. Потърсете в телефона си за произволно инсталирано приложение и ако не го използвате го премахнете.

7. Разрешена е опцията „Приложения от неизвестни източници“. 

Телефоните с Android са измислили настройка, която позволява на потребителите да инсталират приложения от неизвестни източници. В много случаи потребителите „активират“ това за инсталиране на игри и приложения от други източници. Въпреки това, потребителят може в крайна сметка да инсталира злонамерен софтуер в устройството с Android. Трябва да потвърдите дали сте активирали приложения на трети страни да се инсталират на вашия телефон с Android. За целта можете да проверите следните стъпки. Имайте предвид, че това ще зависи от типа на устройството.

 • Отидете в Настройки, последвано от Защита.
 • Потърсете опцията „Неизвестни източници“. Ако е активирана, тя позволява на телефона ви да инсталира приложения от други пазарни източници.
 • Трябва да го „деактивирате“, за да можете да инсталирате приложения само от Google Play Store.

8. G-Play Protect е деактивиран 

Едно от най-добрите неща при наличието на телефон с Android е, че той идва с вградена Google Play Protect. Това работи като скенер за вируси, шпионски софтуер и злонамерен софтуер. Google Play Protect работи, като сканира инсталираните приложения и потвърждава, ако има нещо съмнително. Всичко, което трябва да направите, е да проверите дали сте го включили. От съображения за сигурност винаги трябва да включвате Google Play Protect. Можете да го проверите по следния начин.

 • Отидете в приложението Google Play Store.
 • Следващата стъпка ще бъде да отидете в Меню.
 • Щракнете върху Play Protect, последвано от Настройки.
 • Сега ще трябва да включите устройството за сканиране за всякакви заплахи за сигурността.

Освен това в Google Play Store има и други приложения, които могат да сканират за злонамерен и шпионски софтуер.

9. Сканирайте вашето устройство с приложение за сигурност или антивирусна програма

Ако искате да потвърдите дали телефонът е бил хакнат, всичко, което трябва да направите, е да сканирате телефона си с антивирусно или защитно приложение. Работи, като извършва сканиране на устройството и проверява дали има нещо злонамерено. На пазара на Google Play Store има много видове за телефони мобилни приложения за сигурност или антивирусни приложения. Изполвайте услугите на професионален сервиз за смартфони и не се опитвайте да решите проблема с безплатни варианти. Могат да бъдат повредени системни файлове и да загубите достъп до всички свойства на устройството си.

Заключение

Важно е да имате най-високо ниво на сигурност за вашия телефон с Android. Вашият телефон с Android има цялата необходима информация, до която хакерите могат да получат достъп след хакване на телефона ви. Те могат да изнудват и да унищожат репутацията ви. Важно е да внимавате, докато изтегляте което и да е приложение или щракнете върху която и да е връзка. Използвайте най-доброто приложение за защита от злонамерен софтуер и внимавайте за всички признаци и симптоми, които споменахме, за да откриете, че телефонът ви е хакнат възможно най-рано.

Вашият коментар