“Amazon” започва да разнася пратки с електровелосипеди Leave a comment

Международният онлайн търговец на дребно „Amazon” стартира първия си нисковъглероден „център за микромобилност“ в Обединеното кралство. Проектът е част от усилията на компанията да замени замърсяващите камиони с електрически товарни велосипеди. Целта е до 2030 година да се постигне поне 50% въглеродна нетралност.

Първият град, в който ще стартира пилотно проекта е лондонския квартал „Хакни“. През следващите години от „Amazon” си поставят амбициозната цел да доставят близо 1 млн колети, разчитайки единствено на куриери, които да доставят пеша и електрически товарни велосипеди и електрически ванове.

Следващите квартали, които ще влезнат в обхвата на компанията ще са тези, определени от общините като произвеждащи „ултра ниски“ количества емисии. Всеки квартал ще бъде таксуват от „Amazon” според типа на замърсяване или постигната въглеродна неутралност. Освен това компанията е освободена от тол такси, заради това, че използва незамърсяващи превозни средства.

През следващите месеци ще бъдат разкрити и нови мобилни центрове, които ще доставят пратки, според района. Само във Великобритания, „Amazon” използва близо 1000 елекрически микробуса.

Електрическите велосипеди са особено популярни в Щатите. Там местният куриерски оператор „FedEx“ също използва електронни велосипеди за доставка на пакети. в Лондон. Другият голям доставчик, „UPS“ тепърва внедрява електрически товарни велосипеди в Сиатъл, САЩ.

Вашият коментар