AMD иска да създаде перфектния лаптоп с 10 часа живот на батерията Leave a comment

В последно време погледите на любителите на технологиите и специалистите са насочени към AMD. И има защо. Компанията анонсира новите чипове от серията “Ryzen”, а сега привлича вниманието ни с още една любопитна новина. За всеки ползвател на лаптоп, независимо дали е просто user или професионалист, е изключително неприятно, когато в най-важния момент батерията на лаптопа започва да пада. Познато нали?

Затова в опит да намери решение на този проблем, от AMD смело заявяват, че са на път да създадат перфектния лаптоп, чиято батерия издържа максимум 10 часа. Компанията иска да промени стандартното мнение за лаптопите, като машини с прилично качество, но нисък живот на батерията. Доста добре звучи.

Все още не сме наясно дали това ще се изпълни, но първите положителни стъпки са вече налице. Новата серия чипове за лаптопи “Razen”, работещи както под “Windows”, така и с OS “Chromebook” комбинират 4 ядра ”Zen 2” от последно поколение с най-новата графика RDNA 2. Благодарение на 6nm процес от ”TSMC”, потребителите имат лаптоп с над  10 часа живот на батерията с едно зареждане. И всичко това на цена започваща от 399 долара.   

Интересното е, че преди години, по същият начин AMD искаше да наложи подобен стандарт при 4-ядрените процесори. Но повечето производителите подминаваха с насмешка това начинание. Сега обаче компанията има челно пазарно място в този сегмент и повечето от тях (например HP) разбират напълно сериозно потребностите на потребителите. Те искат не само лаптоп с хубави параметри, но и с качествен живот на батерията.

Съвсем наскоро AMD и Corsair пуснаха на пазара първият по рода си геймърски лаптоп с името “Corsair Voyager”. По думите на шефа на “Advanced Micro Devices” Франк Азор, това е „първият лаптоп, създаван някога, за да бъде наистина мобилно решение за стрийминг“. В друг от добре познатите лаптопи на пазара, “Lenovo Legion Slim 7”, компанията внедри функцията “AMD SmartShift Eco”, която автоматично преминава към интегрирана графика, за да осигури с до 60% по-дълъг живот на батерията.

Все още има време, докато видим новият продукт в реални тестове и бенчмаркове, но сме сигурни, че от AMD ще си удържат на думата и ще представят един забележителен продукт, не само откъм хардуерно отношение. Така, че потребителите винаги да могат да разчитат на лаптопа си, когато имат нужда, без притеснение за живота на батерията.  

Вашият коментар