“AMD” представя чип от висок клас за “Chromebook” нотбуците Leave a comment

През септември 2020 г. “AMD” представи серията “Ryzen” 3000 C, която беше предназначена за бюджетните лаптопи от семейството на “Chromebook”. Тогавашната архитектура беше създадено по 12 nm процес “Picassо”.

Тя включваше 4 ядра и 8 нишки и до 11 изчислителни единици “Radeon Vega”. Пред последните две години постепенно увеличи производителността на чиповете. Това се случи с разработката на новата архитектура “Cezanne” (“Zen” 3). Тя беше вградена в следващото поколение високопроизводителни чипа от серията “Ryzen” 5000. Сега тези чипове получават нов живот и качествен ъпдейт, за да намерят място в новата серия “Chromebook” ноутбуци на компанията.  

Така потребителите ще получат висока производителност и подобрен живот на батерията. Идват с 15 W TDP захранване и с обещанието да преборят конкуренцията на “Intel” и тяхното 11-то поколение чипове “Tiger Lake”. Също така “Chromebook” предлага множество функции от по-висок клас. От “AMD” се похвалиха, че продуктът поддържа новия Wi-Fi 6E стандарт, които ще се появи в много технологични продукти до няколко години, обещавайки фантастични скорости.

Нека разгледаме детайлно и чиповете. Компанията представя три основни модела – “Ryzen” 7 “5825C”, “Ryzen” 5 “5625C” и “Ryzen” 3 “5425C”.

Ryzen” 7 “5825C”

Започваме естествено с топ процесорът “Ryzen” 7 “5825C”. Той предлага впечатляващите 8 ядра и 16 нишки, което е двойно повече от предишния топ процесор в този сегмент AMD “Ryzen” 7 3700C. Ядрото е с базова честота от 2 GHz, като може да се ускори до 4,5 GHz на едно ядро. На помощ идва и  интегрираната графична карта “Radeon Vega 8”, която е с максимална честота на усилване до 1,8 GHz.

Ryzen” 5 5625C

Това е вторият от процесорите, позициониран малко по-ниско спрямо големият си  “брат”. Новият продукт Ryzen 5 “5625C” предоставя 12 нишки, както и 6 ядра, всяко от които е базова честота от 2,3 GHz, като само едно от тях може да бъде повишено до 4,3 GHz за приложения, изискващи по-висока производителност. Освен това намираме  по-ниския клас интегрирана графика Radeon Vega 7 с максимална честота на усилване до 1,6 GHz. За този процесор “AMD” твърди, че може да подобри живота на батерията с 94% в сравнение с процесора Core i5-1135G7 на Intel.

Ryzen” 3 5425C

Следващият в списъка процесори е “Ryzen” 3 5425C. Спрямо горе споменатите два процесора, този има 4 ядра и 8 нишки с базова честота от 2,7 GHz. Честотата на усилване на едно ядро ​​е до 4,1 GHz. Отново графиката е “AMD” Radeon Vega 6, която може да се увеличи до 1,5 GHz.

Ryzen” 3 5125C

Той е с тактова честота на ядрото от 3 GHz, но е сред най-слабите в класацията. Затова и този чип има  спад в честотата. Мощността на всички представени модели е 15 W TDP.

Все пак трябва да се има предвид, че сред основните предимства на серията “Chromebook” е честата използваемост, а подобреният живот на батерията е от решаващо значение. Новата серия процесори спомата за увеличаване на общата производителност и живот на устройството, което е от важно значение, ако смятате да го използвате по време на път. Това от своя страна спомага за по-рядкото зареждане на устройството, което е идеално за заетите хора.

Вашият коментар