“AMD” с информация относно производителността на “Zen 4” Leave a comment

През миналата седмица от “AMD” анонсираха дълго очакваните нови процесори от следващото поколение архитектура “Zen” 4. Сред основните неща, които очаквахме да разберем за тези чипове е каква ще е производителността на един такт. От компанията обясняват, че при новата Zen 4 ще имаме ръст между 8 и 10% в сравнение със Zen 3.

И всичко това благодарение на комбинацията от по-високата тактова честота и отчасти с новия стандарт DDR 5 при оперативните памети.

Благодарение на това AMD правят възможно увеличаването на многонишковата производителност с над 35% спрямо конкурентите. За справка новото поколение процесори “Ryzen 9 7950X” имат 16 ядра Zen 4 и 32 нишки, докато конкурентния чип на “Intel” от семейството на Raptor Cove”-  “Intel Core i9-13900K” ще има 8 високопроизводителни “Raptor Cove” ядра и 16 високоефективни ядра, което увеличава тактовата им честота.

Макар, че новият продуктът наIntel” да има повече ядра, то новият чип на “AMD” от архитектурата “Zen 4” ще бъде консумира до 25% по-малко енергия, като запази високата си производителност, спрямо чиповете от предходното поколение.

Основната причина за значителното подобрение при “Zen 4” е прехода към новия 5nm възел , създаден от тайванските им партньори от ”TSMC”. Това, в съчетание с новите иновации в областта на  микроархитектурата постигат увеличението на както при L2, така и в честотната лента на паметта на ядрото. При първото кеша достига до 1 MB, а честотната лента достига цели 125% спрямо предходното поколение.

Важно е да се уточни, че, потребителите, които искат да се снабдят с новите чипове на “AMD”, ще трябва да сменят дънните платки с AM5 сокет и да преминат на DDR5 памет, защото новото поколение няма да поддръжа стария вариант на DDR4 памет.

Чиповете от “Zen 4” ще има три версии – “general consumer”, “general consumer with 3D stacked cache”, както и версия “HEDT”, която е предназначена на процесорите от серията , “Threadripper”.

Вашият коментар