AMD създадоха първият суперкомпютър с 1,1 екзафлота Leave a comment

Инженерите на “AMD” постигнаха голяма крачка в областта на суперкомпютрите. Компанията създаде първият суперкомпютър, наречен “Frontier”, който зае челните места със своята свръх производителност. Благодарение на иновациите в чиповата технология, устройството се превърна в първата машина за екзамабщабни изчисления. Тестовете се проведоха в националната лаборатория “Оук Ридж” (ORNL). За безпроблемната работа на суперкомпютърът се грижи 3-то поколение 64-ядрени процесори 7A53s EPYC на AMD , специално оптимизирани за изкуствен интелект и 4 специално създадени графични “Radeon Instinct MI250x Accelerator” процесора.

Мощта на машината дава възможност за изчислителна мощност в размер на 1,1 екзафлопа. А това прави суперкомпютърът “Frontier” най-бързият към този момент и първият по рода си, който успява да преодолее екзамащабната бариера.

Предишното постижение беше на “Frontier TDS”, който също е захранван от оптимизиран “AMD” процесор 3-то поколение “EPYC” и графичен процесор “AMD Instinct MI250X”.

Това ще позволи на учените да разрешават много сложни проблеми в пъти по-бързо от други суперкомпютри, като е предвидено това да стане най-късно до средата на 2023 година.

Вашият коментар