Американският щат Колорадо приема плащане с криптовалута Leave a comment

 В последните години се разрази голям спор по отношение на криптовалутите и дали те да бъдат обявени за официално разплащателно средство. След това дойде и срива на международните пазари на този актив и редица инвеститори се обърнаха към златото като средство за защита срещу инфлацията. Но, все още не бива да отписваме биткойна и различните му варианти като безполезен актив.

Един пример идва от щата Колорадо, САЩ. Министерството на Финансите на щата обяви, че вече гражданите ще имат възможност да плащат данъците си в криптовалута. Това ще стане чрез специалната платформа PayPal Cryptocurrency Hub, дело на популярната система за разплащане. През последните години и от PayPal обръщат специално внимание на криповалутите, а от миналата година обявиха намерението си да приемат разплащания с нея. Е, това вече е факт.

Засега от новата услуга може да се възползват само физическите лица, но остават и алтернативните методи за разплащане. Таксата за прехвърляне чрез новата система е 1,00 щ. долара плюс 1,83% от сумата на плащането. Условието е, че плащането се приема само в един вид криптовалута и от един портфейл. Преводите се осчетоводят в деня на извършването им. Но, не са рядкост транзакциите да отнемат между 3 и 5 дни.

Идеята беше обявена още през февруари от губернатора на щата Джаред Полис. Тогава той заяви, че налагането на новата система е част от иновациите в щата и промяната на облика на Колорадо, като технологичен лидер. Затова и от там искат да отговорят на променящите се нужди на бизнеса и гражданите си и да бъдат в крак с новите технологии.

Самият Полис е поддръжник на криптовалутите, а освен това е и член на Камарата на представителите. Активно учатва в разработката на законодателството в областта на криптовалутите и е един от създателите на Комисията за блокчейн.

Още през 2018 година щата Охайо въведе данък върху криптовалутите, който по-късно беше премахнат.

Вашият коментар