С всяка нова версия на Android идва вълна от фантастични свежи функции. Някои от тях незабавно трансформират начина ни на работа, докато други биват забравени.

10 удобни скрити функции на Android, които забравяте да използвате Leave a comment

Android на практика е пълен с опции и е лесно да загубите представа за някои полезни неща по пътя.

С всяка нова версия на Android идва вълна от фантастични свежи функции. Някои от тях незабавно трансформират начина ни на работа, докато други биват забравени.

И тогава има функции, които попадат някъде по средата. Функции, които изглеждат полезни, може би дори предизвикват интереса ни, когато за първи път чуем за тях, но след това забравяме за тях с течение на времето. Особено когато споменатите функции са извън полезрението и изобщо не са очевидни , всички те са твърде лесни за пренебрегване.

Тези скрити функции на Android, добавени в операционната система в различни точки през последните няколко години, все още са там и все още са невероятно удобни. Отделете малко време, за да ги преоткриете и да си припомните какво сте пропуснали.

Скрита функция на Android №1: Бързо превключване на приложения

Една от най-полезните функции, които идват в Android от векове, е и една от най-малко познатите и откриваеми. Говоря за функцията за бързо превключване на приложения, подобна на Alt-Tab, която беше представена за първи път в Android 7 през 2016 г. и остава един от любимите ми преки пътища за Android и до днес.

Може да ви бъде простено, ако сте забравили за функцията или може би дори никога не сте знаели за нея, защото, честно казано, няма абсолютно нищо, което да ви насочи към нейното съществуване. 

И така, ето как работи: Първо, ако използвате текущата система за жестове на Android, без бутони за навигация на екрана и само тънка малка линия в долната част на екрана – плъзнете пръста си надясно навсякъде по долната част на – площ на екрана. Това ще ви върне към последно използваното ви приложение по-бързо от всяка друга опция. Оттам можете да щракнете отново върху плъзгане вдясно, за да се върнете още една стъпка назад в историята на използването на приложенията си, или да плъзнете наляво, за да щракнете обратно в другата посока.

Можете също така да направите по-малко от едно цяло прелистване като движите пръста си леко нагоре ако искате да получите по-добър поглед към приложения в списъка, преди да направите превключването.

Характеристики на Android: Превключване на приложения

Колкото по-далеч плъзгате и колкото по-високо се издигате, толкова повече приложения ще виждате – всичко в реда на това кога за последно сте ги използвали.

Функции на Android: Превключване на приложения (2)

Ако все още използвате по-старата навигационна система с три бутона на Android, не се страхувайте, защото и вие можете да направите това. Просто докоснете двукратно бутона за преглед (иконата с квадратна форма до Back and Home) по всяко време за бързо превключване между двата ви последно използвани процеса.

Скрита функция на Android №2: Преки пътища за приложения

Говорейки за преки пътища, свързани с приложения, Android има невероятно удобна система, наречена App Shortcuts. Те обаче са напълно скрити от полезрението и следователно са твърде лесни за игнориране.

Можете да мислите за преките пътища като за директни връзки към конкретни функции в приложенията на вашия телефон. Опцията предлага начини, по които можете да стигнете до отделни действия или области в приложение. Например без да се налага да преминавате през типичния процес на отварянето на браузъра и записване на даден УЕБ адрес, можете директно да изпратите иконка с пряк път за този сайт, отворен през избран браузър.

За да прегледате опциите си за бърз достъп до приложението, натиснете и задръжте пръста си надолу върху иконата на което и да е приложение – или на началния екран, или в чекмеджето на приложението – за около секунда. Опциите варират от едно приложение до друго, но вие непременно ще намерите някои фантастични съкровища. Например:

  • С приложението Messages на Google , дългото натискане на иконата на приложението ви позволява да прескачате директно в различни наскоро използвани нишки от съобщения.
  • С Google Документи можете да скачате направо в нов документ или до функцията за търсене на услугата, без да се налага първо да отваряте приложението и да ровите.
  • С Google Диск можете да получите директни връзки за търсене, качване на нов файл или дори сканиране на физически документ с камерата на телефона си.
  • А с Google Календар можете да създадете ново събитие, нова задача или ново напомняне, свързано с Асистент, направо от това скрито меню с продължително натискане.

Списъкът продължава нататък, така че отделете време, за да докоснете и да разгледате какво предлагат приложенията, които използвате. И когато намерите пряк път, който изглежда особено полезен за начина, по който работите, запомнете този допълнителен невидим трик: Можете да изтеглите всеки пряк път от менюто с продължително натискане на приложението и да го поставите директно на началния си екран за още по-лесен достъп с едно докосване . Просто натиснете и задръжте желания пряк път и след това го плъзнете във всяко отворено място на началния екран.

Характеристики на Android: Преки пътища за приложения

Кой знаеше?!

Скрита функция на Android №3: Надписи на живо

Изданието на Google Android 10 въведе неочакван скъпоценен камък в операционната система. Нещо, което има потенциал да бъде много по-полезно, отколкото бихте очаквали на пръв поглед. Нарича се Live Caption и е технически функция за достъпност за хора, които трудно чуват.

Ползата в този сценарий е очевидна, но надписите на живо също могат да бъдат полезни за практически всеки всеки ден. Това, което ефективно прави, е да ви позволява да видите какво казва видео или подкаст, без да се налага да имате звук, който се възпроизвежда от вашето устройство. Често се използва от потребителите когато искат да чуят нещо от телефона си в ситуация, в която околната среда е много шумна, или пък трябва да пазим тишина.

В такива моменти всичко, което трябва да направим, е да докоснем малкото поле, което се показва под контролите на силата на звука, когато на устройството се възпроизвежда какъвто и да е вид медия.

Надписи на живо за Android 10 (1)

Точно като магия, всяка дума, изречена във видео или аудио клип, се показва на екрана ни, за да можем да я прочетем, докато действителният звук е намален докрай.

И знаете ли какво? Да вземем тази скрита функция още една крачка напред. След като активирате Live Caption и виждате надписи на екрана си, можете да докоснете двукратно полето за надписи, за да го увеличите или натиснете и задръжте пръста си върху полето, за да го преместите навсякъде по екрана. 

Ако използвате телефон с Android 10 или по-нова версия и не виждате тази опция за надписи на живо като част от контролите на силата на звука, влезте в системните настройки и потърсете там надписи на живо . Вероятно ще трябва да намерите свързания раздел и да завъртите превключвател в позиция за включване за да активирате функцията. В зависимост от вашето устройство, може да се наложи да активирате и втори превключвател в същата област, за да се уверите, че опцията Live Caption действително се показва като част от вашия панел за сила на звука.

На телефони Samsung ще трябва също да разширите панела си за сила на звука (като докоснете малката стрелка надолу в него), за да намерите опцията Live Caption.

Независимо какъв тип телефон използвате, запомнете: опцията Live Caption ще се показва и работи само когато се възпроизвежда някакъв вид звук.

Скрита функция на Android #4: Закрепване на менюто за споделяне

Това следващо закътано лакомство беше добавено за първи път в Android още през 2016 г., но след това беше отнето за известно време и бе върнато при Android 11. 

Това е възможността да персонализирате реда на приложенията в менюто за споделяне на системно ниво на вашия телефон. Това означава, че след това можете да запазите собствените си най-често използвани дестинации за споделяне в горната част на списъка за лесен текущ достъп. 

Функцията за съжаление се усложнява от факта, че много приложения, включително много от собствените помощни програми на Google, сега използват персонализирани интерфейси за споделяне, вместо да разчитат на системния стандарт. Но за всяко приложение, което използва стандартното меню за споделяне на Android, функцията е активна. Докато телефонът ви работи с Android 11, можете да натиснете и задържите пръста си върху всеки елемент в този списък за споделяне, за да го закрепите до горе. След това ще остане на това място за цялото бъдещо споделяне по всяко време, когато се използва стандартното системно меню.

За да се убедите сами, маркирайте текст в имейл в Gmail и изберете „Споделяне“ от менюто, което се показва. След това натиснете и задръжте пръст надолу върху всяко приложение, което виждате в списъка с опции за споделяне.

Android 11: Споделете щифт

Ще видите командата да го закачите. Можете да закачите до четири различни цели за споделяне и всички те ще се появят по азбучен ред в специален ред в горната част на това меню.

Скрита функция на Android #5: Закрепване на приложение

Една често пренебрегвана функция, въведена още през версията на Android 5 от 2014 г. , е малко нещо, наречено закрепване на приложения. Функцията Ви позволява да заключите едно конкретно приложение или процес към екрана си и след това изисква от вас да отключите устройството си, преди да има достъп до нещо друго.

Идеята всъщност е доста разумна. Да речем, че предавате телефона си на приятел, колега за да могат да видят документ, да видят нещо в уебсайт или да се обадят на някого, защото техният телефон няма батерия. Отделете две секунди, за да закачите каквото и да е приложение за тази цел към екрана ви и можете да сте спокойни, знаейки, че останалите ви неща ще останат защитени и недостъпни, докато телефонът не се върне в ръцете ви.

За да използвате функцията, първо потърсете в системните си настройки за закрепване на приложения, ако използвате телефон Samsung (където нещата винаги се преименуват произволно без видима причина), потърсете вместо това далеч по-малко логичния термин Pin windows .

След като сте на правилния екран с настройки се уверете, че основният превключвател за функцията е активиран. Понякога има и втори превключвател, който трябва да включите. Изписаният текст там, често е различен, но гласи нещо подобно: „Попитайте за шаблон за отключване, преди да откачите“ (или „Използвайте тип заключен екран, за да откачите ,” ).

След това просто отворете всяко приложение, което искате, плъзнете нагоре от долната част на екрана, за да стигнете до интерфейса за преглед на Android. Докоснете иконата в горната част на картата за текущото ви приложение и вижте какво имаме там, страхотна нова опция!

Характеристики на Android: Прикачване на приложения

След клик и задържане върху опцията това приложение ще бъде заключено на място. За да стигнете до нещо друго, първо ще трябва да плъзнете пръста си нагоре от долната част на екрана и да го задържите на място за няколко секунди, след това да предоставите какъвто и да е начин за отключване на устройството, например ПИН код.

Ако все още използвате старата навигационна система с три бутона на Android, вместо това ще натиснете бутона за преглед с квадратна форма, за да стигнете до интерфейса за преглед, ще натиснете и задържите бутоните Back и Overview заедно, когато сте готови да откачите.

Скрита функция на Android #6: Режим на гости

Ако наистина искате да запазите устройството си защитено от намеса, докато е в ръцете на някой друг, отделете минута за да се запознаете отново с умния и практичен режим за гости на Android . По същество това е като режим „инкогнито“ за целия ви телефон. Просто завъртате превключвателя, кажете „абра кадабра“ и виждате как телефонът ви се премества в състояние на празен лист, където вашите лични приложения, акаунти , и всички данни са сигурно прибрани и получавате изживяване, подобно на нов телефон, с налични само основните предварително инсталирани системни приложения.

Функция за поверителност на Android: Начален екран за гости

Никой не може да стигне до което и да е от вашите неща, без първо да влезе отново като вие (и да поставите предпочитания от вас метод за удостоверяване) и нищо, направено в тази среда, никога не оказва влияние върху стандартната ви настройка на смартфона. Това е доста мощна форма на защита на поверителността, не бихте ли казали?

За съжаление не е достъпен за собствениците на Samsung сред нас, тъй като Samsung без видима причина е избрал да премахне този стандартен елемент на операционната система от своя софтуер, но за всички останали следвайте тези три бързи стъпки:

  • Отворете секцията Система в настройките на телефона си.
  • Докоснете „Разширени“, последвано от „Няколко потребители“.
  • На екрана, който се показва, се уверете, че превключвателят в горната част е поставен във включено положение.

След това, когато искате да докоснете своята лъскава нова опция за режим на гост, плъзнете два пъти надолу от горната част на екрана, за да отворите бързите си настройки, докоснете снимката на потребителския си профил (която вероятно е просто обща икона на човек в долния десен ъгъл ъгъла на панела), след което докоснете опцията „Добавяне на гост“ на екрана, който се показва.

Когато сте готови да излезете от режима на гост и да се върнете към нормалното, просто отворете отново панела за бързи настройки, докоснете отново снимката на потребителския профил и изберете „Премахване на гост“ от менюто, което се появява. Това ще изтрие и нулира всичко, което е направено в този временен профил и ще ви върне към вашата собствена стандартна среда (след като въведете своя ПИН, шаблон или парола или използвате предпочитания от вас придатък, за да докажете, че всъщност сте вие ).

Скрита функция на Android #7: Правила за режим „Не безпокойте“.

Все още не заглушавате ръчно телефона си през нощта или когато сте на срещи, нали? Android има вграден начин да направи това автоматично за вас, ако знаете къде се намира и не забравяте да го настроите.

Разровете се в секцията Звук на вашите системни настройки (или в секцията Известия на устройства на Samsung). Виждате реда, който казва „Не безпокойте“? Докоснете го и потърсете опцията „Графици“ (или „Включване по график“ при Samsung).

Там можете да активирате и създавате всякакви персонализирани автоматични правила за това как трябва да се държи телефонът ви в различни времена и условия. Не забравяйте да потърсите знака плюс или опцията „Добавяне на още“, за да проучите различните възможности. С телефоните Pixel, например, в допълнение към основните правила, базирани на времето, можете да създавате правила, които включват автоматично режим „Не безпокойте“, когато шофирате или дори когато са активни определени видове събития в календара.

Настройте ги, активирайте ги според нуждите и след това бъдете спокойни, знаейки, че вашият приятелски настроен мобилен спътник винаги ви пази.

Скрита функция на Android #8: Приложение на пауза

Може би не искате да заглушите целия си телефон, а просто се нуждаете от почивка от прекъсванията на конкретно приложение или може би определена услуга за съобщения. Е, Android има малко известна система, която може да ви позволи да поставите на пауза всяко конкретно приложение при поискване и да го заглушите до друго нареждане.

Това е достъпно само в собствената версия на Android на Google, така че ако имате телефон Pixel или устройство с Android One, натиснете и задръжте пръста си върху иконата на което и да е приложение на началния екран или в чекмеджето на приложението си и потърсете иконата на пясъчен часовник и /или опцията „Пауза на приложението“.

Функции на Android: Приложение на пауза (1)

Докоснете това нещо и ще видите, че иконата на приложението се променя в сив цвят. След това приложението ще остане напълно тихо, докато не го докоснете отново, за да го върнете от паузата.

Функции на Android: Приложение на пауза (2)

Ааа… звукът на тишината.

Скрита функция на Android #9: Режим на фокусиране

Можете да пренесете концепцията за пауза на приложението още по-далеч с вградения режим на фокусиране на Android. Нещо, което е достъпно на повечето устройства, работещи със сравнително актуални версии на Android, независимо от това кой ги е направил или колко се е намесила компанията със софтуера.

За да го проверите, потърсете раздел Digital Wellbeing в системните настройки на телефона си, след което потърсете опция „Режим на фокусиране“ в тази област. Конкретната реализация ще варира от един производител на устройство до друг, но по един или друг начин ще можете да създадете списък с приложения, които от време на време искате да заглушите, а след това по избор да зададете повтарящ се график, когато искате тези приложенияда останат без звук.

Характеристики на Android 10: Режим на фокусиране

Скрита функция на Android #10: Отлагане на известията

Аз съм голям фен на вградената способност на Android да отлага известията ви и да ги кара да се върнат, за да поискат вниманието ви по-късно през деня, точно както можете с имейли в Gmail. Системата не е толкова пълнофункционална и гъвкава, колкото бих искал, но все пак е доста полезна.

Така че следващия път, когато видите известие, с което не искате да се справите веднага, но и не искате да забравите за него, направете това: Плъзнете известието съвсем леко в ляво или дясно, не достатъчно далеч, за да го отхвърлите, но достатъчно, за да разкрие няколко внимателно прибрани икони по краищата му.

Функции на Android: Отлагане на известията (1)

Докоснете иконата за отлагане, будилник с „Z“ вътре в собствената версия на Google на Android или звънец във версията на софтуера на Samsung. Ще можете да изпратите известието и да го върнете отново след 15 минути, половин час, един час или два часа.

Във версията на Google на Android цялото отлагане на известия се настройва на един час по подразбиране. Но можете да докоснете малката стрелка, насочена надолу в потвърждението за отлагане, за да видите пълния набор от опции и да го промените за какъвто период от време искате.

Функции на Android: Отлагане на известия (2)

Като допълнителен бонус можете да кажете на всички, които познавате, че отлагането е важна част от вашата стратегия за производителност. И ако те гледат като луд, добре, за бога, можеш просто да се посмееш – здравословно е 🙂

Вашият коментар