“Apple” и “TSMC” се споразумяха за цената на новите чипове Leave a comment

Към настоящият момент тайванската копания “TSMC” продължава да е най-големият производител на полупроводникови продукти. А, това е проблем за американската индустиря, като в следващите 10 години Щатите ще се опитат да създават сами чиповете си. От една страна, защото страната не иска да зависи от друг доставчик, а и от друга, че пандемията прекъсна важни търговски вериги на доставка, а това се отрази и върху цените на електрониката.

Във времена на задаваща се рецесия, “TSMC” се опитва да диктуват цените на клиентите си като монополист, но скоро може да се променят нещата. От “Apple” са се споразумели с “TSMC” да не повишава цените на чиповете, с оправданията за нараснали производствени разходи. В момента от “TSMC” гласят 6% повишение на продукцията си. Освен това тайванската компания има високи разходи по овладяването на новия етап на литография.

По принцип “ябълката” първа получава новите продукти на компанията, но сега двете компании са се разбрали да няма повишение в цената и договаряне на специални условия. От “Apple” първи ще получат новите 3nm чипове, които най-вероятно ще се използват в бъдещия модел “iPhone 15”, захранван от бъдещия флагмански чип A17.

Дори новите “Mac”-ове ще бъдат задвижвани от 3nm процесор “M2 Pro” още преди пускането на следващото поколение смартфони на Apple. На пазарите в САЩ и Китай “Apple” успява да поддържа ниски цени на iPhone, така че контролът върху разходите за процесора A17 също е важна част от стратегията на компанията.

Вашият коментар