“Apple“ налага USB Type-C стандарта през следващите години Leave a comment

“Apple“ е може би единствената компания в света, която използва различен стандарт за зареждане на продуктите си. Но, в най-скоро време очакваме дългоочакваният закон за единен стандарт на портовете за зареждане на електронните устройства в съюза. Това означава, че от сега нататък всяка една електроника, която се произвежда, трябва да бъде оборудвана с USB Type-C порт за зареждане до края на 2024 година.

Имайки предвид мащаба на пазара, не е изключено от “Apple“ да се откажат от собствения си Lightning порт и да подготвят бъдещите си продукти за единния стандарт. Според запознати, най-вероятно нововъведението ще бъде приложено в “iPhone 15” и през следващите 2 години ще използва само този тип зарядно в новата електроника.

Старши анализаторът на “CCS Insight” Бен Ууд коментира, че въвеждането на единен стандарт за зареждане е “победа на здравия разум” и е било напълно логично да се случи в един момент, след като USB Type-C постепенно започва да навлиза сред електронните устройства.

Припомняме, че решението на Европейският парламент цели да се намалят електронните отпадъци, да се премине към единен стандарт, а по този начин и да не се налага потребителите да купуват ново зарядно устройство с всеки нов смартфон.

Вашият коментар