“Apple” се провали в опита да разработи собствен 5G модем Leave a comment

От “Apple” може и да са иноватори и създатели на нови и интересни продукти. Но дори и най-добрите се случва да се провалят. От компанията официално признаха, че са се провалили в опитите си да създадат собствен 5G модем за моделите си. Вместо това те ще продължат, както и досега да използват решенията от “Qualcomm” в бъдещите си продукти.

По този начин от “Qualcomm” си гарантират сериозни приходи, особено на фона на слуховете за задаващия си “iPhone 15”.

Плановете на “Apple” бяха до 2023 година само 20% от чиповете за 5G модем за моделите на “iPhone” да са произведени от “Qualcomm”, но сега се очаква полупроводниковата компания да доставя в пълния обем чипове.

Между “Apple” и “Qualcomm” години наред водеха съдебни спорове за лицензионните такси. Но те бяха разрешени преди известно време. През 2019 г пък от “Apple” закупиха бизнеса с модемни чипове на  “Intel” с надеждата да навлезнат в този сегмент. Освен, че си гарантираха бъдещи такси, от Купертино се надяваха да прекъснат зависимостта от настоящия доставчик.

Но явно на този етап “Qualcomm” и “Apple” ще продължат да работят заедно. Или поне докато от Купертино не намерят начин да разработят напълно работещ и конкурентноспособен 5G модем, които да преустанови зависимостта от сегашните им партньори.

Вашият коментар