“Apple“ ще позволи стартиране на приложения от трети страни Leave a comment

Компанията “Apple” може би е сред малкото компании  в света, която се опитва да омаловажи и избегне правилата на ЕС.

Но, в последно време от ЕС се опитват да я контролират. След задължителното преминаване към стандартните usb-c портове за зарядно, сега е ред и на достъпа до алтернативни магазини.

От 2024 година, потребителите на “iPhone”,“iPad” и “iMac” ще имат възможност да инсталират приложение от трети страни. Това ще е голяма промяна за компанията, защото тя позволява единствено използването на собствения “App Store”.

Това е, заради новите правила в Закона за цифровите пазари (DMA) на ЕС, които трябва да гарантират свобода и отвореност в цифровите пазари.

Източници, близки до компанията коментират, че е възможно компанията да се съобрази с изискванията на ЕС и дори се подготвя от 2024 година да осигури новата възможност за потребителите си.

В момента инженерите на “Apple” обмислят начините, по които да бъдат интегрирани приложенията от трети страни, така, че потребителите да имат не само алтернативата за работа с тях.

Но, също така да им бъде осигурена сигурност на данните. Сред другите възможности е изискването да се налагат такси на потребителите, искащи да ползват приложенията на трети страни.

Компанията има толкова рестриктивни мерки, че е възможно след време приложения като “NVIDIA GeForce NOW” и “Google Stadia” да бъдат премахнати от магазина. Защото от “Apple” блокират възможността да се използват тези приложения от собствениците на продукти като “iPad”.

А, това според специалистите възпрепятства иновациите за бизнеса и потребителите. От компанията не са съгласни с това твърдение. Те смятат, че тези правила гарантират безопасността на потребителите.

Вашият коментар