“АRM” представиха технологията “Ray Tracing” за смартфони Leave a comment

Мобилният гейминг все повече генерираха приходи. А това предполага жестока конкуренция между големите производители на смартфони. Вече мощните смартфони не изглеждат като неясно бъдеще. А реалност, която е предпочитана от все повече големи компании. Последната компанията, която се опитва да намери своето място в тази ниша са  “ARM”. Затова те се опитват да привлекат вниманието на геймърите с първият смартфон, чието графично ядро идва с т.н трасиране на лъчите.  

Имайки предвид конкуренцията на “Qualcomm” и “МеdiaTek” с техните 4 nm технология, от “ARM” трябва доста да се постараят.

Блокът на графичния процесор е базиран на нова архитектура, наречена “Valhall”.

Графичният процесор “Immortalis” е насочен към дизайн на система върху чип за телефони за игри с “Android” и отразява скорошното пускане на ядро ​​за проследяване на лъчи от Imagination Technologies. Самото ядро “Immortalis G715” е проектирано да се комбинира с ядрото от следващо поколение “Mali-G715”. По този начин осигурява висока производителност и ниска консумация на енергия. А това гарантира дълги часове гейминг, преди да посегнете към зарядното.

Блокът на графичния процесор е базиран на нова архитектура, наречена “Valhall”. Той използва нов суперскаларен двигател, опростен скаларен набор от инструкции и подобрено подравняване на структурата на данните със съвременни API, особено “Vulkan”.

Има и добавена поддръжка за инструкцията “Matrix Multiply”. Тя предоставя подобрения на машинното обучение (ML) за включване на изчислителна фотография и подобрения на изображенията. Той поддържа конфигурируем L2 кеш от 512KB до 2MB и обичайните интерфейси AMBA4 ACE, ACE-LITE и AXI.

От компанията са наясно, че смартфоните са част от ежедневието и живота на хората. Затова от игри през производителност до видео разговори, социални медии или виртуална среда, това е устройството, което ни осигурява връзка с всички и всичко в реално време. А това изисква висока производителност и същевременно технологии, които щадят батерията, за да може да имат потребителите повече време за важните неща от деня.

Първите смартфони с тази технология се очакват да са на пазара през 2023г.

Вашият коментар