Автономен автомобил избяга от полицията Leave a comment

В последното столетие сякаш живеем в роман на Жул Верн. Бурното развитие на технологии доведе до появата на изкуствен интелект, който сякаш познава човешката природа, по-добре от нас самите. Блокчейни, криптовалути и “интернет на нещата” ни пренасят в следващото ниво. Хората стават все по-зависими от технологиите. Вече не е нужно да сменяш скоростите и да скачаш на спирачката, когато не успееш да хванеш поредната зелена “вълна”.  Сред всички технологии, все повече започва да си пробива път автономната кола. Какво ли би станало, ако днешните технологии, създадени да помагат на хората, проявят “разум” и вземат нещата в свой ръце? Дори не ми се и мисли.

Точно подобен “разум” или направо да си го наречем “своеволие” си е позволил един подобна автономна кола в Сан Франциско. Колата е проектирана на основата на шасито на “Chevrolet Bolt”, а компанията обещава през следващите години да пусне подобрена версия. Полицейски патрул забелязва, че фаровете на въпросния автомобил не светят и решават да го спрат за проверка. Представете си изумлението на полицаите, когато видели, че зад волана няма шофьор. Докато служителите на реда се връщат към полицейската кола, за да поискат съдействие от поддържащата автомобила компания, безпилотната кола самостоятелно решава да избяга полицейска проверка, защото преценява, че не се намира в безопасна среда. Едва след като по време на гонитбата, полицаите включват предупредителните сирени, автомобилът преминава през кръстовище и спира на безопасно разстояние. След спиране на колата, полицаите звънят на оставения в колата телефон за връзка с производителя. Случката е заснета от минувачи и веднага става хит в “Twitter”, като най-често задаваният въпрос от потребителите е на кой ще бъде даден фиша.

Все по-често се задава един по-важен въпрос. Кой носи отговорност за действията на безпилотните коли. Според проучване на американската автомобилна асоциация от 2020 година, интервюираните смятат, че трябва да има ясни и регламентирани правила за това, кой носи отговорност при евентуална катастрофа. Във всеки американски щат правилата са различни, но трябва да има единно законодателство. В случай, че зад волана на автономна кола има шофьор, той трябва да поеме отговорност за действията си, защото именно с бездействието си е причинил пътно-транспортно произшествие.

Все повече автомобилни производители виждат в автономните коли бъдещето на тази индустрия, но тя трябва да извърши дълъг и сериозен път по отношение на безопасността и ясно регламентираните мерки, за да се превърне този транспорт в сигурно превозно средство през следващите години.

Вашият коментар