Автопилотът на “Tesla” уби моторист Leave a comment

Автопилот на компанията “Tesla” причини смърт по непредпазливост и уби моторист. Трагедията се е разиграла на 24 юли в град Дрейпър, щата Юта. Колата е снабдена с най-новата усъвършенствата автопилотна система, а това привлече вниманието на федералните инспектори от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA).

Отделът за обществена безопасност на Юта каза, че шофьорът на “Tesla” се е блъснал в задната част на мотоциклета, който е загинал на място. Именно използването на автопилот довело до трагедията, защото според шофьорът на колата не са видели навреме моториста.

До 26 юли агенцията е установила над 48 катастрофа, като в 39 от случаите е била замесена автоматизираната система на “Tesla”. B paмĸитe нa тeзи ĸaтacтpoфитe са пoчинaли 19 дyши, cpeд ĸoитo шофьори, пътници и мотористи. По-голяма част от инцидентите са се случили вечерно време, когато видимостта не е толкова ясна, а повечето пътни знаци отразяват светлината от други автомобили.

Само в в рамките на месец – от 20 юли 2021 г. до 21 май 2022 г са установени 273 катастрофи с автопилота на “Tesla”.

От “NHTSA” в последно време започнаха да разследват и предишни катастрофи, причинени от автопилота на “Tesla”.

Те причисляват инцидента към т.н “катастрофи, изискващи специално разследване”. Специално тези произшествия са класифицирани в отделна база данни и изиcĸвaт ocoбeн вид експертизи и paзcлeдвaния, за да се установят всички факти и обстоятелства до най-малкия детайл, за да се установят причините довели до трагедията.

Вашият коментар