Бъдещето на “Android“ смартфоните е в сателитната връзка Leave a comment

Гигантът в производството на чипове “Qualcomm” обяви, че стартира партньорството си с фирмата за сателитни телефони “Iridium”. Двете компании ще внедрят в премиум “Android” базираните смартфони, първата в света сателитна връзка.

А, не бива да забравяме, че голяма част от тези устройствата са задвижвани, именно от “Qualcomm” базираните чипове.

Новата услуга се казва “Snapdragon Satellite”. Това дава възможност на потребителите, ако попаднат на място без мобилно покритие, да се възползват от обикалящите ниско в атмосферата сателити, за да изпращат и получават съобщения и провеждат видео разговори, без притеснение за силата на обхвата.

Малцина знаят, че всъщност основата поставят именно от “Iridium”, с изстрелване през 1997 година на първия сателит в орбита. А през 2019 година системата получи “ъпдейт” чрез още 75 нови сателита, за да изгради пълноценна система за спешни случаи.

Освен това големият конкурент “Apple” вече стартира подобна услуга. Тя стана реалност през септември 2022 г с “iPhone” 14.

Очакваме през следващите години да има истински бум в сферата на сателитната свързаност. Дори вече се заговори не само за смартфони и лаптопи, но и автономни коли, които ще имат достъп до сателитите и ще са от полза за пътниците.

Това ще даде възможност потребителите, попаднали на място без мобилно покритие, да се възползват от обикалящите сателити, за да изпращат и получават съобщения и провеждат видео разговори, без притеснение за силата на обхвата.

Въпреки бъдещето на тази технология, страни като Индия и Китай вече са забранили използването на сателитни телефони. Така, че дори и потребителите в тези страни, няма да имат възможност да се възползват от тези възможности, освен ако местните правителства не решат друго.

Вашият коментар