България е втората най-предпочитана IT дестинация в ЕС Leave a comment

Инфлацията и забавянето на световната икономика карат мнозина работещи да търсят и втора работа. Но, не така стоят нещата в технологичният сектор. Особено в ЕС. Според класация на “Euronews” България е втората най-достъпна страна от съюза, където е рай за технологичния персонал.

Още през лятото Европейската комисия прогнозира, че настъпват трудни времена за икономиките и една ли ще има обратна връзка между повишаването на заплатите и намаляване на текущата инфлация. Но, не така стоят нещата в държави с висока инфлация, където икономиката е много скъпа. Пример за ЕС са Дания и Ирландия, особено в последната, където цените са скочили с 40% повече от средното за съюза.

В тези държави попада и Швеция, но там правителството се е постарала да предостави на гражданите си добре финансирани обществени услуги като здравеопазване, образование и социални грижи.

В последно време Португалия е предпочитана работна и туристическа дестинация, благодарение на топлото си време и красиви плажове. Там годишно има 3000 слънчеви часа, но повечето европейци отиват там, за да работят. В последните 10 години страната се превърна в технологичен център на Европа, подпомогнато донякъде от постоянно нарастващия брой стартъпи. Голяма част от европейските компании като “Amazon” са изградили централните си офиси в страната, а от 2009 година страната се превърна в данъчен рай за чужденците. Там данъчната ставка е само 20%, (за справка местните жители плащат 48%), а наемите са до 40% по-ниски в сравнение с Лондон.

Второто място изненадващо или не е отредено за България. Макар, че страната не е приела още еврото като официална парична единица, страната има какво да предложи на дигиталните номади. Благодарение на хубавото си време и добре подредената си столица София, това е мястото, където се стичат чуждестранни работници. Откакто страната се присъедини към ЕС, нейната икономика е във възход. Според Световната банка това място през последните три десетилетия премина от силно централизирана, планова икономика към отворена, пазарна икономика с доходи над средните.

Технологичният сектор е един от най-бързо развиващите се в София, а градът е основен IT център с над 50 000 служители, а допълнително голяма част от българите говорят английски, така, че чуждестранните IT таланти няма да имат проблеми с пребиваването си в София.

Вашият коментар