До 2024 година “Intel” няма да купува 3 nm чипове от “TSMC” Leave a comment

Още в краят на 2022 година, тайванската компания “TSMC“ започна производството на своите 3nm чипове. Те бяха предназначени за най-големия им клиент – “Apple”. Последните тестове на новите чипове доказват, че те са достатъчно бързи и енергийно ефективни.

Което означава, че и други компании имат интерес да се сдобият с тях. А, в допълнение от “TSMC“ няма да се затруднят с производството на нови бройки.

Друг от основните им клиенти е “Intel”, за които също бяха предвидени бройки, но в последния момент компанията изненадващо отложи поръчката. Ръководството заяви, че до края на 2024 година няма да закупува нови чипове.

Става въпрос за 15-то поколение процесори Intel Core (Arrow Lake). По традиция процесорните ядра Intel 20A на тези чипове се произвеждат във фабриките на “Intel”. А, графичният модул ще е дело на “TSMC“.

Въпросните процесорни ядра бяха предвидени за предходното, 14-то поколение  “Core Meteor Lake”, базирани на 7 nm процес и GPU графичен модул и 6nm SoC от TSMC.

Това означава, че “Core Meteor Lake” ще захранва само мобилния сегмент, докато  настолният “Meteor Lake” изобщо няма да се появи (поне на този етап).

А, по-горе споменатото 15-то поколение “Arrow Lake” е възможно да бъде анонсирано след 2025 година.

Така или иначе вече от “Intel” са достатъчно далеч от планирания последователен анонс на пътната си карта от серия чипове, така, че всякаква по-нататъшна промяна в тази насока е напълно възможна.

Вашият коментар