Разходите до декември за IT сектора ще са 4,5 трлн долара Leave a comment

Според проучване на анализаторската компания “Gartner” се очаква световният пазар на информационни технологии да продължава да расте. Тези оптимистични прогнози са на фона на все по-задълбочаващата се рецесия и мрачните прогнози за растящата цена на електроенерегията по света и продължаваща война в Украйна.

Очаква се през следващата година световния пазар на информационни технологии да отбелжи ръст с 3%. Данните на “Gartner” отчитат разходите в областта на всички видове електронни устройства, софтуер, системи за центрове за данни, ИТ услуги и комуникационни услуги.

За миналата година разходите според “Gartner” са били 4,40 трилиона щатски долара, което представлява увеличение с около 10,2% спрямо предходната година. Най-големите сегменти са комуникациите и ИТ услугите. На тях се падат съответно 1,46 трлн. и 1,21 трлн. долара.

През тази година се очаква разходи за ИТ в световен мащаб да достигнат 4,53 трилиона долара. От тях близо 1,46 трилиона долара ще са в сферата на комуникационните услуги, докато за ИТ услугите- сумата ще е 1,28 трилиона долара.

В допълнение все повече IT мениджъри ще трябва да балансират между увеличеното търсене на такъв тип специалисти и недостига на кадри за тази област. Според проучване сред 18 000 служители през първото тримесечие на 2022 г голяма част от специалистите с достатъчно опит и умения считат, че най-важно е заплащане пред редица фирмени показатели като удовлетвореност и социални придобивки.

Това кара редица IT фирми да увеличават заплатите, с което увеличават и разходите си. Световните разходи за софтуер се очаква да нараснат с 9,6% до 806,8 милиарда щатски долара през 2022 г., докато глобалните разходи за ИТ услуги се очаква да достигнат 1,3 трилиона щатски долара.

Вашият коментар