Разходите до декември за IT сектора ще са 4,5 трлн долара Leave a comment

Според проучване на анализаторската компания “Gartner” се очаква световният пазар на информационни технологии да продължава да расте. Тези оптимистични прогнози са на фона на все по-задълбочаващата се рецесия и мрачните прогнози за растящата цена на електроенерегията по света и продължаваща война в Украйна.

Очаква се през следващата година световния пазар на информационни технологии да отбелжи ръст с 3%. Данните на “Gartner” отчитат разходите в областта на всички видове електронни устройства, софтуер, системи за центрове за данни, ИТ услуги и комуникационни услуги.

За миналата година разходите според “Gartner” са били 4,40 трилиона щатски долара, което представлява увеличение с около 10,2% спрямо предходната година. Най-големите сегменти са комуникациите и ИТ услугите. На тях се падат съответно 1,46 трлн. и 1,21 трлн. долара.

През тази година се очаква разходи за ИТ в световен мащаб да достигнат 4,53 трилиона долара. От тях близо 1,46 трилиона долара ще са в сферата на комуникационните услуги, докато за ИТ услугите- сумата ще е 1,28 трилиона долара.

В допълнение все повече IT мениджъри ще трябва да балансират между увеличеното търсене на такъв тип специалисти и недостига на кадри за тази област. Според проучване сред 18 000 служители през първото тримесечие на 2022 г голяма част от специалистите с достатъчно опит и умения считат, че най-важно е заплащане пред редица фирмени показатели като удовлетвореност и социални придобивки.

Това кара редица IT фирми да увеличават заплатите, с което увеличават и разходите си. Световните разходи за софтуер се очаква да нараснат с 9,6% до 806,8 милиарда щатски долара през 2022 г., докато глобалните разходи за ИТ услуги се очаква да достигнат 1,3 трилиона щатски долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *