До края на годината “Аpple” ще изпреварят конкуренцията Leave a comment

Според източници в IT сектора е възможно да продължи възхода на продажбите на “MacBook” и то на фона на общия спад при останалите производители. За това спомага изградената мрежа от доставчици на компоненти и непрекъснатост на производствения процес.

Според данните, през третото тримесечие на фискалната 2022 година, продажбите на “Mac” са намалели с 3,45% , а на годишна база с 10,35% до 7,382 милиарда долара.

Най-големият асемблер на компанията, който доставя 60% от частите за “Mac”, “Quanta Computer” изпитваше сериозни проблеми с доставките по време на локдауна. След разпространението на COVID -19, здравните власти в Шанхай затвориха завода на компанията. Това доведе до намаляване на доставките с 16,5% за тримесечието на годишна база.

Но въпреки ограниченията в Китай, от компанията планират агресивна експанзия на пазара, включващ пускането на силни продукти, които да са налични още със започването на учебната година.  

Очакванията са, че от “Apple” ще увеличат до 46% доставките за забавените до момента поръчки, а в допълнение през юли започнаха продажбите на новия “MacBook Air“, оборудван с мощните чипсети „M2”.

От “Quanta Computer” са оптимисти, че търсенето на висок клас компютри и преносими компютри ще продължи и през следващото тримесечие, а това ще спомогне компанията да увеличи печалбата и пазарния дял през останалите в индустрията.

Не такова обаче е положението при останалите доставчици на компютри. През май те са намалили доставките с 60% най-малко.

Благодарение на диверсификацията и оптимизирането на веригите на доставка, от “Apple” ще продължат да доминират на пазара. Това означава до 2 пъти увеличаване на производството и доставките на техника, докато през това време конкурентите им продължават се борят с логистичните и технически проблеми.

Вашият коментар