Дроновете на китайската “DЈІ” се считат за военен продукт Leave a comment

Американското Министерство на отбраната публикува “черен” списък на международни компании, които според тях представляват заплаха за международната сигурност на страната. В него попадна и нaй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa дpoнoвe в cвeтa – китайската компания “DЈІ”. Тя е класифицирана като “китайска военна компания”. Причината за това са връзките и с китайското правителство, което директно я включва в списъка с неприятели на Щатите.

По думите на щатския Департамент по сигурността заявява, че: “е решен да подчертае и да се противопостави на стратегията за военно-граждански синтез на КНР, която подкрепя целите за модернизация на Народната освободителна армия (PLA), като гарантира нейния достъп до модерни технологии и опит, придобити и разработени от компании, университети и изследователски програми, които изглеждат като граждански субекти”.

Не закъсня и гневния отговор от страна на “DЈІ”. В него се заявява, че като производител на дронове осъжда използването на продуктите си за военни цели. В своя защита от компанията заявиха, че веднага след започване на войната в Украйна са преустановили бизнес операциите си в Русия и Украйна, за да не бъдат използвани продуктите и за нанасяне на смъртоносни удари срещу военни и граждански обекти.

Освен това от там заявяват, че се обявяват срещу войната и продуктите им са предназначени единствено за цивилните граждани и в полза на обществения живот.

Това е пореден удар срещу реномето на компанията след като първо през 2020 година беше включена в забранителния икономическия черен, лишавайки я от възможността да работи с американските компании. През следващата година, 2021 последна и втори удар, след като от Министерството на финансите на САЩ добавиха компанията към забранителен списък с китайски военни компании.

Въпреки това от ФБР и “Вътрешна сигурност” продължават да използват дронове на китайската компания и още не е ясно дали забраната ще засегне бъдещите операции на разузнавателните служби или забраната ще важи за бъдещ период.

Вашият коментар