Електромобил успя да измине 1000 км с едно зареждане Leave a comment

Все повече климатичните промени показват на хората, че човечеството трябва да премине към по-чиста енергия, ако иска да избегне по-големи проблеми. Мнозина виждат в електромобилите алтернативата на бензиновите и дизелови коли. Но, често пречката през този нов и иновативен сектор е малкия пробег на батерията и все още недостатъчно развитата мрежа от станции за зареждане.

Само, че това е на път да се промени. Китайската компания за производство на батерии “CATL” и“Zeekr“, която произвежда електромобили са на път да направят революция. Те успяха да създадат първата батерия “Qilin“, която е с течно охлаждане. По този начин новата батерия има 72% енергийна ефективност, а плътността и е  255 Wh/кг.

Интересното е, че според създателите на тази батерия, тя превъзхожда с близо 13% тези на “Tesla” и то при един и същ химически състав.

При ниски температурите системата може да се стартира за 5 минути, а само с 10 минути зареждане, колата изминава 1000 км. По този начин бъдещите потребителите на марката няма да се притесняват дали там, където отиват ще успеят при необходимост да заредят автомобила.

Очаква се “Zeekr“ да дебютира през 2023 година, но имайки предвид конкуренцията в този сектор, няма да е изненада, ако друг производител успее да го изпревари. Е, предизвикателството вече е отправено, остава да разберем дали останалите производителите на електромобили могат да надминат “Zeekr“.

Вашият коментар