ЕС глоби “Instagram”, заради злоупотреба с лични данни Leave a comment

Ирландската комисия за защита на личните данни (DPC) наложи глоба на компанията-майка на “Facebook”, “Meta”, заради злоупотреба с обработката на личните данни на тийнейджърите на територията на Ирландия. Тя е в размер на 405 млн евро.

Продължилото близо 2 години разследване е установило, че компанията е нарушила т.н правила на GDPR. Едно от основите нарушения е, че компанията е позволила на малолетни потребители, между 13 и 17 годишна възраст да създават бизнес акаунти.

А по този начин техните лични данни стават публични за всички останали в платформата.  Това е втората най-голяма подобна санкция, свързана с нарушаване на неприкосновеността на личните данни. През изминалата година онлайн търговеца “Amazon” беше глобен със 746 милиона евро по същите обвинения.  

Популярното приложение “WhatsApp”, което предлага криптиране от край до край също беше глобено, заради това, че не е информирало правилно гражданите на ЕС за начина на събиране и обработка на данните. Затова им беше наредено да променят политиката си, но от компанията заявиха, че ще обжалват решението.

Вашият коментар