ЕС разследва сделката между “Microsoft“ и „Activision“ Leave a comment

Антитръстовите регулатори на ЕС провежда допитване до множеството разработчици на игри дали според тях “Microsoft“ имат стимул да не допусне конкурентите си до най-продаваните фрайнчайз игри на “Activision“.

Припомняме, че сделката за близо 70 млрд евро между “Microsoft“ и „Activision“ беше блокирана от регулаторите. До 8 ноември те трябва да вземат решение по казуса, който да реши дали “Microsoft“ ще придобие един от най-големите разработчици на игри.

Сред най-важните въпроси в допитването са дали потребителската база данни на „Activision“ ще даде на американския софтуерен гигант конкурентно предимство в разработването, публикуването и разпространението на компютърни и конзолни игри.

Освен това не е подминат и един друг важен въпрос – този с конкуренцията. Разработчиците на игри, издателите и дистрибуторите са запитани дали и как сделката ще повлияе на пазара. Придобиването на такъв голям разработчик ще остави голяма празнина в бранша. И именно тук е въпросът дали има достатъчно други алтернативни доставчици на пазара след сделката.

Най-голямото опасение сред потребителите на конкурентната конзола е, че ако придобиването се осъществи, тогава от “Microsoft” ще направят игрите на “Activision” ексклузивни само за своите услуги и продукти. Говорим за хитовата конзола “Xbox” – версии “S” и “X” и облачните стрийминг услуги, както и гейминг абонамента “Games Pass”.

От “Microsoft” пък считат, че осъществяването на сделката ще им помогне да бъдат по-конкурентноспособни на лидерите “Tencent” и “Sony”.

Въпросникът с около 100 въпроса търси коментар кой от конкурентите – такива като “GeForce Now” на “Nvidia”, “PlayStation” на “Sony”, “Google Stadia”, “Amazon Luna” и “Facebook Gaming” – може да се счита за най-привлекателен след сделката. Становища се събират до 10 октомври.

Вашият коментар