ЕС ще върне възможността за смяна на батерията на GSM-ите Leave a comment

В последните дни на тази година, чиновниците от ЕС действат ударно срещу монополистите в IT сектора, за да работят в полза на потребителите си. След като стана ясно преди дни, че трябва да бъде позволено на потребителите да инсталират приложения от трети страни, сега дойде и дългоочакваното завръщане на сменяемата батерия.

Спомняте ли си колко лесно беше някога да си закупите нова батерия, когато старата вече няма толкова мощен заряд? Е, с появата на модерните смартфони тази екстра отпадна.

А, с времето и устройствата се амортизират и заряда на батерия не е като на нов продукт.

Според новите разпоредби, всички бъдещи устройства трябва да позволяват лесна и бърза замяна на батерията от потребителите. Така се спестява време в чакане в сервиза, нерви и излишни пари.

Освен това решението е част от плановете на ЕС да намали електронните отпадъци и да позволи и ремонт на устройствата и удължаване на жизнения им цикъл.

За целта производителите на устройства ще имат близо 4 години, за да приведат новите си продукти към новите промени на съюза. В допълнение е предвидено всяка батерия да има съответния етикет и специален QR код. Чрез тях може да се видят някой от важните параметри на батериите – производителност, капацитет и разбира се химическия състав на батерията.

Друга новост е, че въпросният паспорт ще оказва според състава на батерията за кой тип контейнер за разделно събиране е.

Чрез втората новост, производителите ще бъдат задължени да влагат минималните количества от ценните метали, използвани при производството на устройствата, като литий и никел да бъдат рециклирани и влагани повторно в производствения процес.

Това се прави с цел намаляване на замърсяването на околната среда при добива на ценни метали и намаляване на количествата отпадъци от потребителите и компаниите.

Вашият коментар