Firefox включва безплатен офлайн превод в Mozilla Leave a comment

Популярният интернет браузер “Firefox” получи ъпдейт, благодарение на който може да превежда офлайн. Новата услуга се нарича “Firefox Translations”. Тя разчита на машинно обучение, за разлика от други подобни програми, основани на облачните услуги.

Програмата работи локално на компютъра на потребителя. Той е дело на инициативата “Bergamot”. Благодарение на нея “Mozilla” си сътрудничи с редица нучни институции, което да даде възможност за създаване на офлайн превод, които превежда смислово доста близко до избрания език.

Самият енджин е написан на програмния език “C++” и използва невронна мрежа. В допълнение може да се приложат и стандартните видеокарти за ускоряване на процеса на машинното обучение.

Към момента проектът поддържа 12 езика, а сред тях попада и българския, което е повод за гордост.

За разлика обаче от базираните облачни технологии на “Google” и “Microsoft”, от “Mozilla” уважават поверителността на потребителите си, затова избягват и забраняват споделянето на данни на трети лица. Подобно действия от другите гиганти е води до сериозно пробойни в поверителността и сигурността на потребителските данни.

Според специалисти това е голяма стъпка напред за компанията. По подобие на услугата на “Google”, инструментът за превод може да бъде изтеглен и инсталиран директно на браузъра.

Вашият коментар