Формула 1 и AMD започват сътрудничество Leave a comment

Състезанията от Формула 1 са вълнуваща надпревара, където неизвестните са много. Никой не е фаворит, а изненадите може да се появят на всеки завой. През годините много пилоти написаха имената си със златни букви. Айртон Сена,  Жак Вилньов, Михаел Шумахер, Люис Хамилтън и Макс Верстапен са само част от пантеона на скоростните завой.

Спорт, който винаги гледа да е на високо технологично ниво. Именно болидите са основното “оръжие” на пилотите. Затова не е изненада, че един от главните претенденти за титлата тази година “Mercedes-AMG” обяви сътрудничество с компютърния гигант AMD.

Именно чипа на компанията ще бъде внедрен в новото поколение състезателна кола на немския тим. Иновациите от AMD ще дадат основата на супер бързите изчислителни процеси обхващащи натоварванията на изчислителната динамика на флуидите в болида. Според компютърният гигант това ще допринесе за увеличаване на мощността и ефективността на болида на трасето.

Но все пак това е джентълменски спорт и като такъв правилата трябва да са еднакви към всички. От F1 въвеждат за отборите определени ограничения върху различни аспекти като разхода на гориво и компютърно време, гарантирайки, че всички отбори ще се състезават при равни условия. Но най-вече е помислено за финансовото естество, като сега дори и по-малките отбори могат да спечелят достатъчно пари, нещо което преди е било невъзможно.

Може би най-новото въведение, което се налага е лимитиран бюджет на тимовете, което най-силно е изразено в разходната част  наречена “изчислителни ресурси”. Там сумата е сведена до 140 млн долара, което може би доведе до иновации в някой тимове, опитвайки се да спестят пари, но да бъдат в крак с новите технологии. Един такъв добър пример е случая с AMD.

Вашият коментар