Германия и “Huawei” засилват сътрудничеството си Leave a comment

Мнозина са критични към 16-годишното управление на Ангела Меркел. “Благодарение” на страната става силно зависима от Китай и Русия. Именно, тези дни мнозина политици изразиха своите тревоги, че страната продължава да зависи от оборудването на “Huawei”.

Страни като Дания, Швеция, Норвегия и балтийските държави, отдавна са премахнали оборудването на китайците и съставляват по-малко от 3% от европейската клиентска база на компанията.И, докато в САЩ и други европейски страни компанията е забранена в 5G системите, заради опасения за шпионаж, то в Германия е точно обратното.

Германия обаче продължава да задълбочава сътрудничеството си с  “Huawei”. Над 60% от 4G и 5G сигнала в Германия идва именно от  “Huawei”.

Дори беше направено допитване до немците, което даде плашещи резултати. Мнозина от немското общество не възприема сериозно заплахата от китайското оборудване.

В това има логика, защото Китай е голям международен пазар за немската икономика и разрив в отношенията може да се отразят и върху износа. По последни данни, Китай е втория най-голям експортен пазар, като благодарение на това, германската икономика има баланс от близо 104 милиарда евро (111 милиарда долара).

За германските оператори ограниченията за “Huawei“, въведени сега, потенциално биха стрували стотици милиони евро.

Въпреки това се носят слухове, че и в момента правителството на икономиката на Германия все пак търси алтернативи и нови стратегии за работа с Китай. Главната цел на правителството е намаляване на зависимостта си по важни критично важни инфраструктурни проекти от Китай.

Вашият коментар