“Google” експериментират с блокиране на новините в Канада Leave a comment

От “Google” съобщиха, че тези дни са започнали бета тестове, които да блокират новинарското съдържание за някой потребителите в Канада.

Компанията заяви, че причината за това е новият проект на канадското правителство за достъп до онлайн новините.

Законопроектът, известен като “C-18”, е по предложение на либералното правителство на Джъстин Трюдо и беше изложена пред Камарата на общините още пред април.

Целта беше да се принудят големите онлайн платформи като “Facebook” и “Google” да заплащат на издателите за използване на техните новини.

Според “Google”, действията от страна на канадското правителство, всяка година лишават близо 4% от канадците до достъп до навременна и адекватна информация.

Говорителката на канадският премиер заяви, че всяка една конституция гарантира на гражданите си достъп до качествени новини, базирана на реални факти. Това означава, че технологичните гиганти трябва да бъдат прозрачни и отговорни през обществото в Канада.

Това идва на фона на натиска от канадската Асоциация на новинарските медии, която притиска правителството да засили регулациите върху “Facebook” и по този начин се позволи и на други издатели в този бранш да печелят.

И то като се има предвид, че години наред, именно “Facebook” и “Google” печелеха и продължават да трупат дивиденти на техен гръб.

По последни данни, от 2008 година насам над 450 новинарски издания са затворили, като за последните две години към тях са се присъединили още 64 популярни за този регион сайтове в този бранш.

Вашият коментар