Възползвайте се от всичко, което Карти предлага, като се докоснете до тези лесно пренебрегвани функции и опции.

13 удобни скрити трика за Google Maps на Android Leave a comment

Възползвайте се от всичко, което Карти предлага, като се докоснете до тези лесно пренебрегвани функции и опции.

Кой не обича Google Maps? Приложението Maps за Android помага на тези от нас, които имат проблеми с ориентацията, да намерят пътя си навсякъде, без да се налага да задействат неврони или да упражняват синапси. 

Но има много повече за Google Maps, отколкото изглежда на пръв поглед – и шансовете са, че не се възползвате от поне няколко удобни скрити функции, дебнещи в приложението Maps Android. С Android 12 точно зад ъгъла и все повече лъскави нови Android екстри, които се появяват всеки ден , решихме, че ще е добър момент да се потопим дълбоко в тази непрекъснато развиваща се котва на Android и да обмисля някои от нейните по-нестандартни и разширени опции.

Отделете няколко минути, за да проучите тези възможности защото биха Ви били полезни!

1. Автоматизирана организация на пътуването

Още през 2016 г. Google излезе със страхотно умно приложение, наречено Trips . Пътуванията използваха цялата информация, която вече е във входящата ви кутия, и автоматично създаваха впечатляващо организирани, лесни за управление пакети от планове от входящите ви маршрути и потвърждения.

След няколко кратки години компанията уби Trips и остави онези от нас, които разчитаха на нейния потенциал, без никаква съпоставима замяна.

Или поне така изглеждаше. Превъртете бързо напред до днес и голяма част от информацията за планиране на Trips тихо си проправи път в основното приложение Карти. 

И така, ето тайната: Отворете приложението Карти на Android, докоснете раздела Запазени в долната част и след това превъртете надолу и потърсете кръглия бутон за резервации. Докоснете това и всички полети, коли под наем, резервации в ресторанти или други планове, свързани с пътуване, които имате, ще се покажат в организиран списък – извлечен директно от потвържденията във входящата ви кутия в Gmail, както и от вашия Google Календар.

Искате ли да погледнете назад към минали приключения? Разбрахте: Просто докоснете снимката на потребителския си профил в горния десен ъгъл на Карти, след това изберете „Вашата времева линия“ от менюто, което се появява, и потърсете думата „Пътувания“ в лентата в горната част на екрана. Там, на това закътано място, никой разумен човек не би успял да го намери, ще видите подробна информация за всякакви скитания, които Google е събрал през годините.

Google Maps Android: Пътувания

2. Незабавен режим на шофиране

Google Maps и Assistant вече работят заедно, за да ви осигурят режим на шофиране, който поставя общите функции по време на пътуването отпред и в центъра и ги прави възможно най-лесни за активиране, докато сте на път.

По подразбиране този режим се появява всеки път, когато активно стартирате нова навигация в Карти. Но с няколко бързи промени можете да го направите още  по-полезен, като му кажете да се стартира самостоятелно всеки път, когато се свържете с Bluetooth системата на вашия автомобил – или дори когато установи, че шофирате.

За да намерите тези опции, докоснете снимката на потребителския си профил в горния десен ъгъл на приложението Карти за Android, след това изберете „Настройки“, последвано от „Настройки за навигация“ и след това „Настройки на Google Асистент“.

Сега, на екрана, който се появява, погледнете редовете с надпис „Когато е свързан с Bluetooth на автомобила“ и „Когато се разпознае шофиране“. В първия случай можете да помолите Maps да активира режима на шофиране веднага щом се осъществи връзка –  или можете да го инструктирате да изскача подкана и да ви попита дали искате това да се случва всеки път, когато се установи такава връзка. При автоматичното разпознаване на шофиране изскачащата подкана е единствената ви опция извън поведението по подразбиране „не прави нищо“.

Google Maps Android: Режим на шофиране

И още един съвет, който трябва да имате предвид: Ако някога искате да извикате режим на шофиране сами, винаги можете да активирате Асистент (като кажете „Hey Google“ или използвате каквато предпочитате команда за извикване на асистент) и след това кажете „Driving mode“ — или можете да си зададете бутон с едно докосване за стартиране на режима, като натиснете продължително на началния си екран, изберете „Widgets“ “Джаджи”, след което превъртите надолу до секцията Карти и докоснете и задържите приспособлението „Режим на шофиране“, за да го поставите навсякъде на вашия начален екран.

3. Запомнени места

Ще откриете, че криволичете до едни и същи места или често правите едни и същи разходки? Спестете си време, като се докоснете до лесно пренебрегваната система за фиксиране на пътувания на Карти. Позволява ви да запазвате често срещани пътувания и след това да ги изтегляте бързо за безпроблемна навигация при поискване, когато имате нужда от нея.

Можете да фиксирате пътуване от няколко различни места в приложението Android Maps:

 • Когато търсите конкретна дестинация в приложението Карти, потърсете командата Pin в долната част на екрана, след като сте докоснали бутона, за да изведете упътвания.
 • От главния екран на Карти докоснете раздела Go в долната част и след това разгледайте предложените от приложението места въз основа на скорошната ви активност. Ако видите там пътуването, което искате, докоснете иконата на щифт до него, за да го фиксирате.

Откъдето и да отидете, всичко, което сте закрепили, винаги ще се показва в горната част на раздела Go на приложението, а започването на нова навигация до тази дестинация ще бъде само още едно докосване оттам.

4. Запазване на местоположение

Спомняте ли си много назад в ранните дни на Android, когато едно от най-популярните приложения беше прост малък инструмент, наречен Car Locator? Не? Е, ние си спомняме, но отново пишем за Android от преди доста години. 

В наши дни това приложение отдавна е изчезнало, но малко известен факт е, че самите Maps могат да правят точно това, което са правили преди и да запазват всяко местоположение, което искате, след което да ви помагат да се върнете към него по-късно.

Когато се нуждаете от помощник за запомняне на различни места, отворете Карти и докоснете синята точка, която представлява текущото ви местоположение. Това ще изведе голямо старо меню, в което ще видите невероятно полезна опция „Запазване на паркирането“. (И не се оставяйте да бъдете заблудени. Въпреки че официалната му цел може да се върти около паркирането, можете също толкова лесно да използвате функцията, за да запазите  всякакъв вид местоположение по каквато и да е причина.)

Докоснете тази опция и това е всичко: Вашето текущо местоположение ще бъде записано в паметта на Карти. Ако искате да добавите допълнителна информация за да си помогнете, плъзнете лентата нагоре, която казва „Место за паркиране“ в долната част на екрана. След това можете да въведете бележки за вашето запазено местоположение. Например на кое ниво сте паркирали, колко заведения за сервиране на черен хайвер са били в близост и т.н. Можете да прикачите снимки (правите глупави физиономии пред различни минувачи и т.н.) и да създадете сигнал, който да ви напомня за местоположението след изтичане на определено време.

Google Maps Android: Запазете паркинг

Когато искате да се върнете до колата си, или каквото и да е място, което сте запазили, просто докоснете същата лента „Место за паркиране“. Можете и да потърсите „Паркинг местоположение” известие от всяка точка на вашия телефон.

5. Споделяне на местоположение

Помогнете на някого да ви намери или може би просто му дайте актуализация за вашето местонахождение и напредък. Докоснете синята точка за местоположение в главния екран на Карти и след това изберете „Споделяне на местоположение“ от менюто, което се появява.

Това ще ви позволи да дадете на всеки линк за проследяване на местоположението ви в реално време на карта за определен период от време или докато не изключите функцията. Можете дори да прехвърлите връзката директно в друго приложение или услуга на телефона си, за да я получите, където имате нужда. Например във Viber, Messenger и т.н

6. Режим инкогнито

На път към тайна бърлога? Е, виж се, Брус Уейн. 

Ако докоснете снимката на потребителския си профил в приложението Карти и след това изберете „Включване на режим „инкогнито“, Карти временно ще спрат да запазват местоположението ви и да го използват за всякакви бъдещи цели. И никой, дори Google, няма да знае къде се намирате. Разбира се, това важи само ако не сте разследван престъпник, тогава решението на проблема Ви би било да не използвате телефон. 🙂

7. Местоположение колекции

Една от най-недооценените функции на приложението Android Maps е способността му да ви позволява да създавате колекции от места и след това да ги посещавате отново или да ги споделяте с други хора. Това е като супер специфична услуга за маркиране, която е свързана с местоположения и е свързана директно с любимия ви навигатор.

За да се възползвате от системата, докоснете раздела Запазени в долната част на приложението Карти, след което потърсете секцията с надпис „Вашият списък“. Докоснете командата „Нов списък“ в тази област на екрана и след това можете да дадете на своя изискан нов списък име и описание и да решите дали искате да бъде частен, споделен само с конкретни хора или публичен, за да може всеки да намери .

Google Maps Android: Колекции

Със споделените списъци можете дори да изберете да позволите на други хора да редактират и добавят свои собствени елементи в микса, лесен начин да си сътрудничите с колеги, причтели и роднини в списък с места за обяд или места, където да се отбиете при следващия си излет.

8. Медийни контроли в приложението

Защо да плъзгате наоколо, за да контролирате музиката си, когато можете да го направите направо от основния интерфейс на Карти? Maps има възможността да добавя аудио контроли директно в приложението, така че да можете да виждате възпроизвежданите в момента мелодии и да ги коригирате индивидуално, ако е необходимо, в рамките на видно място в лентата за навигация на приложението.

За да започнете, отворете настройките на Карти, изберете „Настройки за навигация“, след което докоснете „Доставчик на медия по подразбиране за асистент“. Изберете една от наличните опции и каквато и услуга да изберете, ще се покаже в навигационния ви интерфейс и също така ще отговори на всички изговорени команди, издадени на Асистент за възпроизвеждане на аудио.

9. Заключена ориентация

Понякога изглежда, че би било по-лесно да разберете карта, ако северът винаги е обърнат нагоре. Е, добра новина, всъщност можете да кажете на Картите да поддържат последователна, заключена ориентация със север в горната част на дисплея, когато се движите. Просто погледнете в секцията „Настройки за навигация“ на основните настройки на приложението и намерете опцията, обозначена “Keep map north up.”. 

Активирайте превключвателя му и след това бъдете спокойни, знаейки, че никога повече няма да ви се наложи да правите тази неудобна маневра с въртене на главата, опитвайки се да разберете правилната посока.

10. Постоянен тъмен режим

В същата секция „Настройки за навигация“ на настройките на Картите се крие занижена опция, която всеки, който има чувствителни очи, ще се радва да разкрие. Възможността да зададете цветовата схема на Картите в постоянен тъмен режим, когато навигацията е активна.

По подразбиране Maps управлява тази настройка самостоятелно и превключва между светла и тъмна схема, както намери за добре. Ако предпочитате да избягвате отблясъците през цялото време, потърсете настройката „Цветова схема“ и я превключете от „Автоматично“ на „Нощ“.

11. По-тих глас

Проблема, който искаме да решим тук е комбинацията между звука на навигацията, слушането на музика и разни гласови команди в движение. Досадното спиране на музиката и силните и неочаквани гласови съвети от Гугъл карти понякога могат да бъдат много изнервящи. Всъщност има лесна поправка за това в горната част на секцията „Настройки за навигация“ на настройките на Карти се намира опция, наречена „Обем на насочването“. Опитайте да го промените на „По-меко“ — или „По-силно“, ако се осмелите и вижте как това подхожда на ушите ви.

12. Конкретни предложения за ресторанти

Разглеждането на приложението Карти е недооценен начин да намерите нещо вкусно за ядене, независимо дали планирате да отидете някъде или да направите поръчка за доставка. 

Но навигирането ви през лабиринта от кулинарни възможности във вашия район може да стане изключително бързо, особено ако имате предвид специфичен вид хранене.

След като докоснете опцията „Ресторанти“ в горната част на главния екран на Карти, можете да стесните видовете места, които ще се показват като предложения. 

Можете също да избирате от широк набор от променливи – всичко от работното време на заведението, оценките и дали доставя до какъв вид кухня обслужва. Можете дори да филтрирате въз основа на това дали сте посещавали място преди и дали е подходящо за деца, готово за доставка и дори приготвено за вегетарианци.

Номерът е да докоснете малката икона за управление в горния ляв ъгъл на екрана за търсене на ресторант, след което просто отидете в града, за да изберете каквито филтри изглеждат правилни.

Google Maps Android: Филтри за ресторанти

Приятно ниво на контрол, не бихте ли казали?

13. Гласови команди

Не на последно място, ще ви бъде простено да забравите, или може би никога да не сте знаели, но Maps има свой собствен персонализиран набор от гласови команди, които работят винаги, когато сте в разгара на навигация. Всичко, което трябва да направите, е да кажете „Hey Google“ или да активирате Асистент по какъвто предпочитате начин и след това да извикате въпросната команда.

Така че закопчайте се – ето някои от по-интригуващите възможности:

 • “How’s traffic ahead?”
 • “How’s traffic home?”
 • “Show the route overview.”
 • “Show an alternate route.”
 • “What’s my ETA?”
 • “What road is this?”
 • “What’s my next turn?”
 • “Navigate home.”
 • “Avoid tolls.”
 • “Avoid highways.”
 • “Find a gas station.”
 • “Take me to Best Buy.”
 • “Find a restaurant.”
 • “Find me somewhere that serves oatmeal, gosh darn it.”

Последното може да работи или да не работи, но хей – винаги си струва да се опита.

Вашият коментар