“Google” патентова AI за скрининг на рак на гърдата Leave a comment

Ракът на гърдата е второто най-разпространено и смъртоносно раково заболяване сред жените по света. Но, не всяка бучка е показател за подобно заболяване. Обикновено се прави т.н „тройна диагностика“ – клиничен преглед от хирурга, мамография от квалифициран рентгенолог и взимане на тънкоиглена аспирационна биопсия (ТАБ).

Всичко това отнема време и причинява физическо и психическо неудобство за пациента. Тук на помощ идва компанията “Google”. Чрез комбинирането на изкуствения интелект и технологиите на компании, специализирани основно с откриване на подобни ракови образувания, вече новият мамографски алгоритъм е изпитан в реални условия.

Чрез разчитане дори и най-малките следи от калцификати в тъканите на гърдата, може да се установи дали пациентката има риск от сърдечно или раково заболяване. Освен това AI взима под внимание расовата особеност на пациентките, което може да улесни поставянето или отхвърлянето на диагнозата. Доказано е, че жените от афроамерикански произход имат най-голяма процентна вероятност да развият коварното заболяване.  

Освен това дава по-малко грешки от традиционните тестове, като разчита с много по-голяма точност изображенията от тестовете.

Все още се работи по усъвършенстването на бъдещия AI на който се подават все повече изображения, за да го направят по-прецизен и точен.

Дори и в момента се използва изкуствен интелект при обработката на  изображенията, но по-скоро действа във фонов режим, защото се чака одобрението на регулаторите за пълната му употреба.

Именно това откритие може да задейства процес по по-бързото внедряване на AI в скрининга. Това ще бъде гаранция за бързо и ефикасно лечение, което допълнително ще намали цените на медицинските услуги и ще спомогне за навременното диагностициране и откриване на коварното заболяване. И ще се спестят милиони на здравеопазването, които могат да бъдат насочени към по-належащи проблеми.

Вашият коментар