Google подготвя безопасен конкурент на “ChatGP” Leave a comment

Нашумелият в последно време чатбот – ChatGPT, може скоро да има реален конкурент. Но, който е доста по –безопасен от него. Той ще се казва “Sparrow” и ще е изцяло разработен от дъщерното дружество на “Google” – “DeepMind”.

За това потвърди лично и изпълнителният директор на “DeepMind” Демис Хасабис. По думите му това може да се очаква до средата на тази година.

Именно компанията му е пионер в разработката на AI през последното десетилетие, преди да бъде придобита от “Google”.

Миналата година се състоя бета представянето на проекта. Неговите създатели казаха, че идеята на проекта е да помага в разговор, да дава точни и изчерпателни отговори, но също така и да се избегнат опасните такива, често свързани с ксенофобски и расистки отговори.

Те вярват, че “DeepMind” може да се превърне в пълноправен конкурент на ChatGPT, а дори и в някой аспекти, да го надмине.

Защо обаче проекта се забави? От компанията дават най-точният и логичен отговор. Те искат да го обучат да дава не само точна информация, но и да цитира достоверни източници, от където е получила данните. Нещо, което липсва при конкуренцията.

Именно, затова забавянето е налице. От “DeepMind” искат да изпипат нещата до последния детайл и да предложат нови и важни функции. Също така той ще може да отказва да отговоря на определени въпроси, които счита за неподходящи.

От “DeepMind” обсъждат правилата и границите за ограничаване на поведението, върху които се основава “Sparrow”, заедно с готовността си да откаже да отговаря на въпроси в „контексти, в които е подходящо да се подчини на хората“.

В ранните тестове Спароу очевидно е предоставил правдоподобен отговор и, което е изключително важно, го е подкрепил с доказателства „78% от времето, когато му е зададен фактически въпрос“.

Дори конкуренцията от “OpenAI” (създатели на ChatGPT), в лицето на главният изпълнителен директор Сам Алтман, признават, че имат проблеми с контролирането на поведението на чат ботовете.

А има опасност тяхното поведение да става все по-агресивно след време, когато всъщност “техен учител е целият Интернет”.

Той ги оприличи на “малки деца”. Но, и двата гиганта се антажираха да вземат всички необходими мерки, за да могат техните чатботове да се “впишат” в нормите на обществото и да избегнат агресивното им поведение.

Вашият коментар