“Google” ще изтрива грешна информация, ако бъдат уведомени Leave a comment

Този четвъртък Върховният съд на ЕС разпореди на търсачката “Google”, че е задължена да коригира информация за потребители, ако те поискат. По този начин търсачката ще я поправя или изтрива при поискване, когато се докаже, че материалът съдържа неточности.

Дори и информацията да е вярна, вече в ЕС важи “правото да бъдеш забравен”, както настояваха по-рано европейците, особено, ако информацията за тях е неудобна.

От компанията “Google” също приветстват решението на съда. И обясняват, че от 2014 година дават правото на хората да забранят информацията за тях и така да запазят контрол върху поверителността и личния си живот.

Причината за това решение е жалба на двама германски мениджъри, които пуснаха жалба до Върховния съд в Германия, след като при излизане на имената им в търсачката, потребителите попадат на невярна и критикуваща информация.

А, това руши реномето на инвестиционната им група и подкопава доверието на клиентите.

Въпреки, че преди това те се обърнали за помощ към “Google”, американският гигант отказал да изтрие каквото и да било от търсачката си.

Така при предоставяне на достатъчно ясни и конкретни доказателства за нарушаване на личното пространство или фирмено реноме, от “Google” ще бъдат задължени да изтриват подвеждащата, невярна или неудобна информация.

Но има една уловка и в момента при  “Google” . Те няма да свалят цялата информация за лицето и външните връзки, а само тази част, която излиза в търсачката при изричното изписване на името на потърпевшия.

Преди време имаше подобен казус, но тогава съдът отсъди в полза на “Google”, защото според тълкуванието в решението им, т.н “право да бъдеш забравен” не важи за страни, извън ЕС.

Вашият коментар