“Google” ще се фокусира върху смартфоните от серията “Pixel” Leave a comment

Според различни източници “Google” възнамерява през следващите години да се фокусира върху разработката и усъвършенстването на серията смартфони “Pixel”. Това означава разработка на собствен хардуер и усъвършенстване на софтуера, като заедно с това се намали сътрудничеството с други производители на смартфони.

В продължение на години от “Google” безуспешно се опитваха да заемат важно място на пазара на смартфони. Едва с излизането на “Pixel 6” компанията успя да си създаде реноме на топ производител на флагмани, съчетаващи висока производителност и сравнително поносима цена. А това и отреди сред петте най-добри компании на пазара в САЩ.

Днес софтуерът на компанията “Android” фигурира във всеки флагман на пазара. Вероятно плановете на компанията няма да се отразят на партньорството и с ключови играчи като “Samsung”. Но, ще бъде оптимизират списъкът с възможни компании, на който ще бъде гарантирано, че ще предлагат топ смартфони с последната и актуална оптимизация на софтуера. Най-вероятно той ще бъде сведен до “Samsung”, който вече споменахме, както и “OnePlus” и “Xiaomi”.

Това означава, че други значими проекти ще бъдат “замразени” или изоставени. Вече компанията декларира, че няма да разработва дълго планирания анонс на лаптопи, задвижвани от “ChromeOS”, както и ще се преустанови работата по смарт часовника “Pixel Watch”.

От “Google”, подобно на други американски компании, обявиха плановете си за съкращение на персонала с 20% на фона на покачващите се лихви и навлизането в рецесия. А, не бива да забравяме, че от 2023 година се преустановява някогашната облачна гейминг услуга “Google Stadia”, която не оправда очакванията на геймърите и анализаторите.

На фона на бързо растящият дял на конкурентите от “Apple” и загубите на ключов пазарен дял на “Samsung” през настоящата 2022 година спрямо “iPhone”, от “Google” смятат, че сега е точният момент за усъвършенстването на “Pixel”, което да им даде ключово предимство пред конкуренцията и да привлече клиентите с качество, редовен ъпдейт на OS и сравнително ниска цена.

Вашият коментар