Гренландия ще използва блокчейн технология за гласуване Leave a comment

Гренландските изследователи от Университетът в Орхус, институтът Александра, ИТ университетът и изследователите от “Concordium Blockchain” получиха държавна субсидия с цел създаване на защитена онлайн система за гласуване, която е базирана на блокчейн технологията.

Още през 2020 година беше променено законодателството в Гренландия, което направи възможно онлайн гласуването. Проектът ще е в съвместно сътрудничество с Министерството на социалните въпроси, пазара на труда и вътрешните работи на Гренландия.

Макар, че страната е с население само от 58 000 души, проблемите с гласуването са главно, заради голямото разстояние между изборните секции и рядката гъстота на което е разположено населението.

Главният изследовател в проекта Карстен Шурман казва, че с новата система хората в страната ще имат шанс по-добре да вземат решенията, когато се стигне до избори.

Мнозина експерти в този бранш са на мнение, че проекта е ключов за гарантиране на истинните изборни резултати и ще даде възможност в бъдеще и други държави да приложат тази технология, за да може честно и справедливо да се проведат изборите, без да се чака с часове на опашки пред изборните урни.

Вашият коментар