Хакер открадна данните на 1 млрд китайски граждани Leave a comment

Хакер твърди, че е получил достъп до личната информация на шанхайската полиция за 1 млрд. китайски граждани. Ако е вярно, това може да е един от най-големите пробиви в бази данни в историята, твърдят експерти, цитирани от Ройтерс.

Хакерът с псевдоним “ChinaDan” е публикувал в хакерския форум Breach Forums миналата седмица предложение за продажба на над 23 терабайта данни за 10 биткойна, което се равнява на около 200 хил. долара.

Информацията е открадната тази година от базата данни на Шанхайската национална полиция (SHGA). Тя се появи в китайската социална мрежа „Weibo“ с хаштаг „изтичане на данни“. Но само бързата намера на китайските администратори на сайта доведе до изтриването й. Това обаче не попречи откраднатите данни вече да се търгуват в „Тъмната мрежа“. Данните съдържат имена, адреси, месторождение, национални идентификационни номера, мобилни номера и още куп друга чувствителна информация.

Въпреки наличието на толкова сериозен проблем, е изненадващо, че Вътрешното министерство на Китай все още не е излезнало с официална позиция, което още повече засилва съмненията сред населението, че наистина този проблем съществува. Да се надяваме само, че страната ще се опита наистина да предпази личните данни на гражданите си.

Вашият коментар