Хакери изнудват жертвите на ръмсуер атаки да правят добрини, вместо пари Leave a comment

Често хакерите, атакуващи с ръмсуер слабостите на системата, целят плащане на откуп за откраднатите данни в биткойни или пари. Отказът да се плати подобно изнудване, води до унищожаване на данните или продажбата им в Тъмната мрежа. Но една хакерска група на име “GoodWill” публикува нов тип ръмсуер, които обаче е с “благородна” кауза.

Интересно нали? Самият ръмсуер функционира, както останалите вируси. Той криптира най-често срещаните типове файлове: видеоклипове, документи, снимки, бази данни. Поне в основната си част.

Но най- хубавата част , е че ”пострадалите” трябва да документират и качат в социалните мрежи 3 свой благородни постъпки. Сред най-честите искания са: даряване на топли одеяла за бездомниците, безплатна храна за бедните деца и дарения за лечение на тежко болни пациенти. След като бъдат изпълнени условията, те получават декриптиращият код, без който е немислимо да върнат откраднатите си ценности.

Специалистите от “CloudSEK” се заели с разследването на необичайната хакерска група. Установили, че създателите на този благороден рансъмуер, съдейки по присвоените мумбайски IP адреси, работят от Индия. Освен всичко друго в един от кодовете на вируса е открит запис, създаден на езика хинглиш, който е смесица от английски и хинди.  

Вашият коментар