Хакери откраднаха 570 милиона от криптоборсата “Binance“ Leave a comment

Все повече биткойните и различните алтернативни цифрови валути навлизат в живота ни, колкото и да не ни иска да се разделим с хартиените пари. Но, новото поколение “цифрови” пари става все по-притегателна сила за хакерите. Само преди дни хакери успяха да пробият защитата на една от най-популярните в момента борси за криптовалути “Binance“.

В резултат на тези злонамерени действия бяха откраднати BNB на стойност около 570 млн. долара.

Компанията излезе с официално съобщение, че в момента работи, за да отстрани проблемите в мрежата си и временно спря създаването на нови блокове. По този начин се възпрепятства обработката на новите заявки, докато не бъде установен и “закърпен” проблема.

Това логично доведе до спад в стойността на криптовалутата с близо 3%.

Специалистите посочват, че причината за пробива е некачественото структуриране на “мост”.

По този начин хакерите са успели да причинят грешка в т.н интелигентен договор на моста, който дава възможност системата автоматично да извършва транзакции, без действия от страна на потребителите на криптовалута.

При криптовалутата “Ethereum” хакерите бързо могат да я обменят и да приберат печалбата си, докато при криптовалутите от вида “Tether” и “USDC”, те са централно контролирани и при проблем средствата могат да бъдат бързо замразени и възпрепятствани всякакви злонамерени действия с тях.

Специалистите установят с тревога, че хакерите вече атакуват и най-обикновени приложения като “Microsoft Exchange”, създавайки “задна вратичка”, която им позволява да инсталират зловредното приложение “China Chopper“ и с различни специализирани инструменти източват данните на жертвите.

В допълнение хакерите създават компрометирана версия на сигурния браузър “Tor”, която извлича данните на жертвите.

Вашият коментар