Хакерска атака парализира икономиката на островна държава Leave a comment

Все повече зачестяват кибер атаките срещу правителствените инфраструктури на редица държави. Но, най-фрапиращият случай е, когато в следствие на такава атака, икономиката на цяла една държава била буквално парализирана за цял месец. Островната държава Вануату, разположена в югозападната част на Тихия океан.

Цялата IT структура на страната била извън мрежата след успешна атака. До момента кибер отдела е успял да възстанови на 70% информационните услуги.

Голяма част от услугите като подновяване на шофьорски книжки, плащане на данъци или номерата на спешните служби, били извън строя.

Това принудило администрацията да премине изцяло на хартиен вариант. Властите не дали повече информация относно куриозния случай. Но, се предполага, че главна “заслуга” за успешната атака има т.н ransomware вирус.

IT специалистите смятат, че за това е допринесла и твърде скъпата цена за ъпдейт на защитните системи, като по този начин островната държава си е спестила разходите.

Все повече се забелязва ръст на атаките от този вид, заради безпрецедентните поражения, които нанася върху системата. Подобен инцидент станал и на 8 септември в окръг Съфолк, Ню Йорк, САЩ.

По подобен начин хакерите от групировката “BlackCat” спрели достъпа до всички информационни системи- от полицията до социалните служби, а за да е по-лошо положението, хакерите откраднали всички лични данни на гражданите в района.

Вашият коментар