Хакерска атака засегна Google Chrome Leave a comment

Компанията Google предупреди потребители на ОС Chrome, че браузърът е бил успешно атакуван. Това е довело до компрометирането и разкриването на множество слабости в сигурността му. По думите на компанията това представлява “висока” заплаха за ползващите продукта на компанията.

От технологичната компания вече е реагирала бързо, като е пуснала актуализации, които трябва да коригират грешките. Те са налични за Windows, macOS и Linux, като за момента няма информация кой стои зад мащабната кибератака.

Въпреки, че Chrome  ще се актуализира автоматично до няколко дни, по-нетърпеливите и желаещи да запазят поверителността на паролите си, може да го направят и ръчно през менюто за настройки на браузъра.

Все още специалистите разследват откъде е дошла атаката и дали реално потребителите са засегнати.

Междувременно изследване на американската компания за киберсигурност “Hive Systems” разкрива тревожни данни. Според нея повечето потребители подценяват силата на добрата парола и комбинацията от букви и цифри. Но дори и това не е гаранция за сигурност. От там установяват, че пароли с 6 знака, включваща цифри и символи могат да бъде разбити за секунди от добър хакер. За тези с 8 знака пък разбиването отнема близо 39 минути.

Според специалистите най-добрата гаранция за сигурна парола е комбинацията от 18 знака, включващи цифри, главни и малки букви и символи. А, за да разбият подобна сложна парола, на хакерите ще им отнеме близо ….. 438 трилиона години!

Вашият коментар