“Huawei P60” може бъде захранван с новия чип “Kirin 9100” Leave a comment

През последните години компанията “Huawei” беше подложена на редица международни, вкл и американски санкции. Това се отрази върху бизнеса на компанията, която започна да прилага различни гъвкави бизнес модели, за да може да се справи с предизвикателствата. Но най-големият удар за компанията беше спирането на работа с гиганта при чиповете “TSMC”.

Но този удар се оказа предимство в последствие, защото от “Huawei” се фокусираха върху разработката на собствени чипове. И така се роди серията “HiSilicon Kirin”.

Сега от “Huawei” са готови да представят следващото поколение флагмански модели. Макар, че още няма нищо официално от компанията, научаваме новостите от популярната китайска социална мрежа “Weibo”. Там един от авторитетните блогъри твърди, че компанията ще представи следващия супер топ смартфон.

Става въпрос за новия “Huawei P60“. Той ще бъде захранван от новият 14 nm чип “Kirin 9100 SoC”. Появата на “Huawei P60“ е предвидена за 2023 година, а освен това компанията се опитва да възроди дъщерното си дружество за производство на чипове “HiSilicon”, а в момента също така се опитва да изгради производството на собствени интегрални схеми.

Интересното е, че новият чип ще отговаря по производителност и енергийна ефективност на сегашното поколение 5nm чипове. Такива се произвеждат от “Apple” и „Qualcomm“. За справка въпросните чипове на конкурентите съдържат 15 млрд транзистори, докато по принцип 14nm процесът може да побере само около 2 милиарда.

Така, че е интересно не само как ще бъде конфигуриран новият чип, но и каква ще е производителността и енергийната му ефективност.

Вашият коментар