Идва ли краят на криптовалутите? 1

Въпреки, че мнозина анализатори предвиждат спукване на крипто пазара, малцина са тези, които вярват в това. Поне до скоро….. Само преди седмица този сектор беше разтърсен от срив, благодарение на неочаквана сделка. Един от новите играчи на пазара “FTX” се принуди да сключи “спасителна” сделка с доскорошния си конкурент “Binance”.

Това доведе до масова паника сред инвеститорите, които започваха да изтеглят или продават монетите си и предизвикаха значителен срив в ликвидността на “FTX”. В резултат на това само за 3 дни бяха изтеглени 6 млрд долара. А с това и спадна с 86% пазарната стойност на цифровата валута.

Създателят на “FTX” Сам Банкман-Фрид доскоро беше определян като най-влиятелния човек в този сектор.

С лично състояние от 26 млрд долара Сам лобира наскоро пред Щатския Сенат в полза на криптовалутите и създаване на регулаторен орган. За да подчертае образа си, той го играеше филантроп и даряваше пари за различни благотворителни каузи.

Мнозина го определяха като “спасител” и смятаха, че той ще успее да спомогне за налагането на криптовалутите.

Но, тази шокираща новина, повлече спад и в другите цифрови валути. Не беше пощадена и водещата крипто борса “Coinbase”. Акциите на компанията спадната с 1/5 и достигнаха най-ниските нива за всички времена.

Дали този срив на крипто пазарът ще доведе до загуба на обществено доверие или ще “събуди” компетентните регулаторни органи, които ще създадат необходимата правно-нормативна уредба, за да просъществува “алтернативата” на хартиените пари, тепърва ще разберем.

One Comment

  1. Благодаря! Много информативно!

Вашият коментар