Идва ли краят на криптовалутите? 1

Въпреки, че мнозина анализатори предвиждат спукване на крипто пазара, малцина са тези, които вярват в това. Поне до скоро….. Само преди седмица този сектор беше разтърсен от срив, благодарение на неочаквана сделка. Един от новите играчи на пазара “FTX” се принуди да сключи “спасителна” сделка с доскорошния си конкурент “Binance”.

Това доведе до масова паника сред инвеститорите, които започваха да изтеглят или продават монетите си и предизвикаха значителен срив в ликвидността на “FTX”. В резултат на това само за 3 дни бяха изтеглени 6 млрд долара. А с това и спадна с 86% пазарната стойност на цифровата валута.

Създателят на “FTX” Сам Банкман-Фрид доскоро беше определян като най-влиятелния човек в този сектор.

С лично състояние от 26 млрд долара Сам лобира наскоро пред Щатския Сенат в полза на криптовалутите и създаване на регулаторен орган. За да подчертае образа си, той го играеше филантроп и даряваше пари за различни благотворителни каузи.

Мнозина го определяха като “спасител” и смятаха, че той ще успее да спомогне за налагането на криптовалутите.

Но, тази шокираща новина, повлече спад и в другите цифрови валути. Не беше пощадена и водещата крипто борса “Coinbase”. Акциите на компанията спадната с 1/5 и достигнаха най-ниските нива за всички времена.

Дали този срив на крипто пазарът ще доведе до загуба на обществено доверие или ще “събуди” компетентните регулаторни органи, които ще създадат необходимата правно-нормативна уредба, за да просъществува “алтернативата” на хартиените пари, тепърва ще разберем.

One Comment

  1. Благодаря! Много информативно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *