ИИ ще носи отговорност, ако води до негативни последици Leave a comment

Все повече изкуственият интелект навлиза в живота ни и сякаш всички предупреждения от някогашните научнофантастични филми изглеждат като реалност. Най-вече, че много скоро ще се размият границите между реалност и илюзия. Това вече е факт. Съвсем наскоро научихме, че изкуствен интелект ще помага на Брус Уилис, който е диагностициран с афазия, за следващите му проекти. Но, може би е редно да се запитаме и за моралните последици от използването му. Дали може да навреди на човечеството? Дали може да има собствен разум?

Все въпроси, които притесняват някой противници на това, че все повече ИИ ще навлезе и дори контролира живота ни. А дали не са прави?

Днес той помага в много сфери и дори съвсем скоро сам ще може да проектира компютърни чипове. Но, може би трябва да се попитаме на каква цена оставяме бъдеще си на ИИ?

Алгоритмите на ИИ могат да разпространяват дезинформация в Интернет, дори да доведат до сваляне на цели правителства и всенародни бунтове!

Именно, затова Европейският съюз прие проекторезолюция, наречена “Директива за отговорността на ИИ”,  целяща да подведе под отговорност разработчиците на ИИ, ако “творението” им навреди на потребителите и има негативни последици за тях.

Новият законопроект за отговорност ще даде на хората и компаниите правото да съдят за обезщетение, след като са били наранени от AI система. Целта е да се държат отговорни разработчиците, производителите и потребителите на технологиите и да се изисква от тях да обяснят как техните AI системи са изградени и обучени. Технологичните компании, които не спазват правилата, рискуват групови искове в целия ЕС.

Например, търсещи работа, които могат да докажат, че AI система за скрининг на автобиографии ги е дискриминирала, могат да поискат от съда да принуди AI компанията да им предостави достъп до информация за системата, за да могат да идентифицират отговорните и да разберат какво се е объркало. И да осъдят компанията за расизъм и дискриминация.

Но, докато той стане реалност ще минат няколко години, а не бива да се забравя, че технологичните компании имат силно лоби сред европейските политици.

Това ще доведе до тяхната яростна съпротива срещу подобен законопроект, защото поставя под риск печалбите и доверието на акционерите и може да доведе до спад на цените на акциите им на борсата.

Директорът по политиките в изследователския институт за изкуствен интелект “Ada Lovelace Institute“, Имоджен Паркър казва, че законопроектът ще измести властта от компаниите обратно към потребителите.

„В интерес на гражданите, бизнеса и регулаторите е ЕС да поеме отговорност за ИИ” допълва Паркър.

Вашият коментар