Илон Мъск продава за трети път тази година акции на “Tesla” Leave a comment

Според Комисията по ценни книжа и борси, собственикът на “Tesla“ Илон Мъск е продал пореден дял от компанията в акции на стойност 3,95 милиарда долара. Това става само седмици след придобиването на социалната мрежа Twitter за 44 милиарда долара след дълги месеци на спорове и напрежение с акционерите.

През 2021 година Илон Мъск продаде акции на “Tesla“ за 22 млрд долара, а това се отрази и върху цената им, която скочи с 50% .

Освен от собственият си капитал, Мъск разчита и на инвестициите на капиталовите инвеститори като “Binance”, “BAMCO” на Рон Барон и бившия главен изпълнителен директор на “Twitter” Джак Дорси, за да налее свежи средства и да прехвърли съществуващите акции към холдинговото дружество, което ще ръководи новопридобитата компания “Twitter”.

Това доведе до спад в акциите на “Tesla“ с 46%, което заличи 22% от нетното състояние на милиардера.

Освен всичко друго, сделката привлече вниманието на редица политици и дори сенатор Крис Мърфи призова компетентните американски служби за сигурност да третират сделката, като заплаха за националната сигурност на САЩ, заради закупуването от Саудитска Арабия на дял от компанията.

След приключването на покупката Мъск привлече десетки инженери на “Tesla” към “Twitter”, за да му помогнат с преглед на кода и друга работа.

Все още Мъск съчетава позицията на собственик и изпълнителен директор на “Twitter”, но към този момент не се знае кой ще изпълнява втората функция в компанията.

Вашият коментар