Индия създаде собствена мобилна ОС Leave a comment

Индия може и да не сред топ страните, които са прочути с производството на собствени смартфони. Но, това не пречи на индийското правителство да създаде собствена мобилна операционна система. В сътрудничество с академичната общност, вече е факт “IndOS”.

Целта е да се осигури единна и сигурна система, която да я пряк конкурент на господстващата “Android” на индийския пазар.

Все пак не бива да забравяме, че именно Индия е сред най-големите пазари на мобилни устройства в света.

Все пак правителството е наясно, че ще е трудно да се пребори конкуренцията на “Android”. Нека само си припомним предишните опити и то на доста по-опитни и големи гиганти, които искаха да наложат масово своята операционна система.  

Първо бяха “Microsoft” с “Windows Phone”, които закупиха и “Nokia” за няколко милиарда.

След това опитните “Mozilla” не успяха да успеят с тяхната “Firefox OS” и последният опит беше на “Samsung” с тяхната “Tizen” насочена към смарт часовниците и телевизорите.

Единственият начин да успее правителството е да задължи доставчиците и фирмите в страната да продават устройства само с “IndOS”.

Но, може би единственото, което може да постигнат е, както “Huawei” в Китай – успех единствено в рамките на държавата, без перспектива за глобален и мащабен успех.

Вашият коментар