Инфлацията ще оскъпи смартфоните през 2023 година Leave a comment

Задълбочаващата се рецесия може да допринесе за рязкото поскъпване на смартфоните. Въпреки развитието на тези технологии с невероятни темпове, редица негативни фактори доведоха до рязкото забавяне в продажбите. За това спомогнаха, както пандемията от коронавирус, така и недостига на различни компоненти в технологичната индустрия.

Сред другите негативни фактори са нестабилната политически и икономическа обстановка. Един от големите играчи на пазара на чипове, “TSMC”, възнамерява да увеличи цената на продукцията си с 6% през 2023 година. Очаква се и производителите на хардуер да последват примера на колегите си.

Компании като “Apple” и “Samsung” се надпреварват за потребителското внимание с новите си флагмани, които съвсем логично идват с последното поколение чипове. А в несигурната политическа и икономическа обстановка, се увеличават разходите за суровинити и материали, което допълнително покачва цената на бъдещите устройство от порфолиото.

Сред най-засегнатите ще са потребителите на ОС “Android”. Анализаторите от “Counterpoint Research” изчислиха, че през последните 12 месеца средната цена на смартфоните се е увеличила с около 10%.

Tренденцията към нови производствени технологии е друг фактор, който определя по-високата цена.  Поскъпването на електроенергията, трудна и суровините се отразява на всички компании в световен мащаб, а не само на производителите на чипове и смартфони.

Вашият коментар