“Intel“ ще вгради AI в бъдещите процесори от 14-то поколение Leave a comment

Тази седмица от “Intel” обявиха анонса на новото, 14-то поколение процесори под кодовото име “Meteor Lake”. Тук компанията се опитва да съчетае силата на изкуствения интелект, което може да даде голямо предимство пред конкурентите от “AMD”.

Хардуерното ускоряване на AI логаритмите в процесора ще реши сполучливо задания като образно различаване на шаблони, прогнозиране и пречистване на фонов звук при използването на широко разпространените гласови асистенти “Alexa“ и „Cortana“.

Дори и към този момент някой от най-популярните компютърни приложения, като “Photoshop” също използват силата на изкуствения интелект. А добавянето му директно върху хардуерната работа на процесора, ще увеличи още повече неговата производителност.

Внедряването на AI ще позволи симултанен превод в “Zoom„ и „Teams“ или стенограма на разговорите, а камерите постоянно ще следят говорещия и ще подобряват изображението. Твърди се, че и “Microsoft“ ще поддържа новия AI ускорител.

От “Microsoft“ са най-големите почитатели на новата технология и вярват, че невронните копроцесори, като VPU на „Intel” ще променят света на компютрите и ще създадат цяла нова гама от потребителски преживявания с ОС “Windows”.

Вашият коментар